Voorbeeld van een mummie

Mummie Middeleeuwse ‘kindsoldaat’ gevonden in Siberië

Voorbeeld van een mummieArcheologen hebben de overblijfselen van een kindsoldaat in Siberië opgegraven en zijn momenteel bezig met een onderzoek naar de vondst. De resten van het kind waren gevonden op de mysterieuze begraafplaats Zeleny Yar (een afgelegen plek bij de poolcirkel) en zijn waarschijnlijk afkomstig van een 6- of 7-jarig oud kind. Bij het kind werd een kleine bijl, een bronzen hanger in de vorm van een beer en bronzen tempelringen gevonden.

Geen arme jongen

De overblijfselen van het kind werden afgelopen week voor de eerste keer onderzocht. Volgens de wetenschappers is het geen ‘gemiddeld’ kind. De bijl, de bronzen hanger en de ringen duiden erop dat het geen arme jongen was, maar iemand uit een welgestelde familie. De archeologen vermoeden dat de jongen uit de hogere lagen van de samenleving kwam.

Zowel overeenkomsten als verschillen

Volgens dr. Fyodorova – adjunct-directeur van het Shemanovsky Science Museum and Exhibition Centre  - zijn er zowel overeenkomsten als verschillen als het graf van het ‘kindsoldaat’ vergeleken wordt met de andere kindergraven op de plek. Ze zei: ‘We zien de overeenkomst dat ook de andere kinderen in het bont gewikkeld waren, maar een verschil is dat de andere kinderen in een houten sarcofaag begraven waren, terwijl dit kind in een ovale constructie lag. Ook de artefacten die dit kind bij zich droeg zijn niet bij de andere kinderen terug te vinden.

‘Per ongeluk’ gemummificeerd

Tijdens het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat het kind niet alleen gewikkeld was in het bont, maar dat het gezicht, de borst, de buik en de lies van het kind bedekt waren met koperen of bronzen platen. Welk materiaal het precies is moet verder onderzoek nog uitwijzen. De platen waren met elkaar verbonden met leren koorden en bedekten een groot deel van het lichaam. Volgens de archeologen wijst dit erop dat het lichaam toevallig is gemummificeerd. Het lichaam is goed bewaard gebleven vanwege de koperen platen en de strenge Siberische vorst.

Andere koperen platen

Het eerste graf op deze plek werd in 2002 gevonden en sindsdien hebben archeologen in totaal 34 graven ontdekt. De meeste graven dateren uit de Middeleeuwen en gaan gepaard met vele onduidelijkheden. Zo zijn er ook bij andere graven lichamen met koperen platen gevonden. Bijvoorbeeld in het graf van een roodharige man die van zijn borst tot zijn voet was bedekt met koperen platen. In zijn graf lag een ijzeren bijltje en een bronzen gesp met de afbeelding van een beer.

Geen volwassen vrouwen

Een ander bijzonder gegeven van de plek is dat er tot nu toe maar een vrouw is gevonden: een kind. Volwassen vrouwen lijken te ontbreken. Ook het meisje was bedekt met koperen platen en was ook gewikkeld in bont. De archeologen kunnen niet verklaren waarom er zo weinig vrouwen op deze plek begraven zijn. Volgens archeologe Natalia Fyodorova is het onderzoek nog niet voltooid. Ze zei: ‘In de toekomst hopen we een duidelijker en gedetailleerder beeld te hebben’.

 In de begraafplaats zijn er ook andere mysterieuze ontdekkingen gedaan. Zo liggen alle overledenen met hun voeten naar Gorny Poluy rivier, waarschijnlijk een plek met een religieuze betekenis. Naast graven zijn hier ook andere bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo werden er bronzen kommen ontdekt die zo’n 6.000 kilometer zuidelijker in Perzië gefabriceerd zouden zijn.  

Bronnen

Afbeelding

Meer lezen
Tijdvakken
Landen