Geen foto

Mogelijk Romeins schip in Castricum begraven

Mogelijk Romeins schip in Castricum begraven.Al jaren doet er een gerucht de ronde dat er onder de Zanderij in Castricum een Romeins schip begraven ligt. De eigenaar van de grond, Menno Twisk, is directeur van het Strandvondstenmuseum en hoopt dat het gerucht waar is. “Een mooiere publiekstrekker voor het museum kun je niet krijgen.”

Twisk zag al eens spanten van het schip toen hij nog een kind was. Zijn vader was het land aan het ploegen en vond het hout in de grond ‘maar vervelend’. Hij gooide er destijds een hoop zand overheen en dat bleef jarenlang zo liggen.

Met een grondradar wordt er nu een bodemonderzoek uitgevoerd door archeoloog Ron van Wezop. Dat er iets in de grond zit is zeker, maar of het ook een Romeins schip is moet nog blijken. Er is een duidelijke afwijking in de grondlagen aangetroffen, wat op de aanwezigheid van hout in de grond kan duiden.

Op de plaats van de mogelijke vondst liep ooit een vertakking van de Rijn naar zee. Het schip kan buitgemaakt zijn door Germanen of een overblijfsel zijn van een Romeinse post, aldus Rino Zonneveld van de werkgroep Oud-Castricum. De radarbeelden worden verder geanalyseerd om te bekijken of het echt om een historisch Romeins schip gaat.

Bron: Noordhollands Dagblad
Beeld: Gun Poweder Ma via Wikimedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's