Geen foto

Mogelijk eerste graf prehistorische tweeling aangetroffen

Mogelijk eerste graf prehistorische tweeling aangetroffenOp de Spaanse archeologische site Sant Miquel d’Olèdola in Barcelona zijn de resten van twee baby’s aangetroffen die mogelijk een tweeling vormden. Dit zou de eerste keer zijn in de geschiedenis dat er een tweeling uit de prehistorie wordt aangetroffen. De meisjes lagen samen in een graf met hun benen verstrengeld.

Om er achter te komen of de twee skeletten daadwerkelijk tot een tweeling behoren, zijn de resten met forensisch antropologische methoden getest. De specialist die het onderzoek uitvoerde, werd geen informatie over de vondst gegeven. Zij wist niet dat ze samen in een graf lagen en dat er werd vermoed dat het een tweeling is.

De leeftijd en sekse van de twee skeletten werden bepaald door de tandkiemen, lente van de botten en status van de botvorming te onderzoeken. Aanvullend voerden experts onderzoek uit om te bepalen of de twee skeletten tegelijkertijd begraven zijn. Dit bleek het geval te zijn. Het onderzoek wees uit dat de het twee meisjes betrof die beiden 38 tot 40 weken in de zwangerschap waren. Een doodsoorzaak kon niet vastgesteld worden. Mogelijk was er sprake van een moeilijke zwangerschap of geboorte.

Tevens werd er DNA-onderzoek uitgevoerd, maar het lukte bij één skelet niet om DNA te verkrijgen, ondanks het nemen van meerdere monsters en herhaaldelijke analyse. Hierdoor is er geen sprake van doorslaggevend bewijs dat het hier een prehistorische tweeling betreft, maar wetenschappers achten het nog steeds waarschijnlijk.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen