Geen foto

Middeleeuwse burcht ontdekt in Wassenaar

Start van de restauratie van het BurchtpleinBij de aanleg van nieuwe riolering in Wassenaar zijn verschillende Middeleeuwse scherven en grondsporen aangetroffen. Volgens archeologen wijzen de vondsten erop dat er in het centrum van Wassenaar vroeger een burcht stond. Vermoedelijk gaat het om het oude stamslot van de familie Van Wassenaer.

Al tientallen jaren discussiëren lokale historici over de vraag of er vroeger een vestiging aanwezig was in Wassenaar.  Gisteren maakten medewerkers van de Stichting Historisch Centrum Wassenaar bekend dat ze de vraag definitief beantwoord hadden. Bij de vernieuwing van de riolering rond het Burchtplein was namelijk “onomstotelijk bewijs” gevonden van de vroegere aanwezigheid van een vestiging op die locatie.

Mottekasteel
De vondst betreft onder andere een aantal dierenbotten en de restanten van aardewerk. De potscherven zijn waarschijnlijk afkomstig uit de elfde en twaalfde eeuw, wat zou betekenen dat Wassenaar in die periode al bewoond was. Tevens werden er onder de grond meerdere sporen aangetroffen die er op wijzen dat er vroeger een gracht in het gebied was aangelegd. 

Gecombineerd met de eerdere vondst van een houten palissade concluderen de archeologen hieruit dat er vroeger op het plein een zogenaamd mottekasteel heeft gestaan. Mogelijk gaat het om het stamslot van de familie Van Wassenaer. Zij worden ook beschouwd als de oprichters van de Dorpskerk van Wassenaar, die afkomstig is uit dezelfde periode.

Lezing
Op donderdag 27 oktober organiseert de Stichting Historisch Centrum Wassenaar een lezing over de vondsten. Bij deze gelegenheid zullen medewerkers Peter de Geus en Robert van Lit toelichting geven over de geschiedenis van het Burchtplein. De lezing is gratis toegankelijk voor publiek om 20.00 in de Bibliotheek aan de Langstraat.


Bron: Gemeente Wassenaar

Meer lezen
Tijdvakken
Landen