Merovingische graven vol schatten ontdekt

De gemeente Alphen-Chaam maakte 29 februari in een persconferentie bekend dat er in Alphen een groot grafveld met honderden graven is gevonden. De 1500 jaar oude graven bevatten geen skeletten. Wel zijn er talrijke schatten aangetroffen.

Zeldzaam crematiegraf en heropeningskuil

Tot nu toe zijn 41 Merovingische graven gevonden waaronder een zeldzaam crematiegraf. Dat er geen skeletten zijn aangetroffen heeft te maken met de bodemomstandigheden die ongunstig zijn voor het bewaren van botmateriaal. Archeologen troffen een ‘heropeningskuil’ aan. Deze kuilen werden eerder in verband gebracht met grafrovers. Recent onderzoek geeft een ander beeld. Het blijkt dat de kuilen zijn verbrand. Vermoedelijk is het gat gemaakt om spullen uit het graf te halen of in het graf te plaatsen.

Topvondst

De topvondst werd al een week eerder bekendgemaakt, op 29 februari kwam de gemeente naar buiten met het nieuws. De graven werden gevonden bij de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw regel en verdeelstation van Enexis langs de Chaamseweg in Alphen. In de jaren ‘50 werd op dezelfde plaats ook al een rijk grafveld uit de Merovingische tijd gevonden.

Schatten; wapens en sieraden

Er zijn een aantal rechthoekige graven teruggevonden met aan het voeteneind complete potten, acht in totaal. Verder troffen de onderzoekers 67 scherven, 115 metalen voorwerpen (wapens en sieraden) en 353 kralen aan. Een bijzondere schat is een gouden ring en een gouden ketting ingelegd met edelstenen die beiden in hetzelfde graf lagen. Op het goud na zijn de meeste metalen voorwerpen zodanig verroest dat ze aan de buitenkant niet goed herkenbaar zijn. Röntgenfoto’s gaven de onder het roest verborgen geheimen prijs. Tijdens het onderzoek kwamen mantelspelden, gordelbeslag en gespen tevoorschijn .

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2451771063/Honderden+schatten+in+1500+jaar+oude+graven+in+Alphen+.aspx

Meer lezen