Geen foto

Mensen passeerden al veel eerder de Bosporus

Archeologen hebben 1,2  miljoen jaar oud gereedschap gevonden in Turkije.  Dat is veel ouder dan de sporen die tot nu toe gevonden waren. De archeologen hebben hun vondst gepresenteerd in het tijdschrift Quatermary Science Reviews. De vondst kan nieuw inzicht geven in de manier waarop mensen zich vanuit Afrika en Azië verspreidden.

Datering mogelijk

Een team van Engelse, Turkse en Nederlandse archeologen ontdekte het stenen gereedschap in de bedding van de rivier Gediz in het westen van Turkije. Door de grondlagen waarin het gereedschap werd gevonden te dateren, konden de archeologen vaststellen in welke tijd het gereedschap is achtergelaten. Met de vondst zijn de archeologen beter in staat om vast te stellen hoe en wanneer mensen Europa introkken.

In 2007 vonden archeologen ook al zeer oude voorwerpen in het Westen van Turkije. Maar toen kon de leeftijd niet met zekerheid worden vastgesteld. Bij deze vondst kon dat wel.

Een toevallige vondst

De archeologen kwamen het voorwerp tegen tijdens een onderzoek naar de grondlagen in de  rivierbedding. Bij toeval viel het oog van een van de onderzoekers op een roze stukje steen. Bij nadere beschouwing bleek het steentje door mensenhanden bewerkt te zijn.

Bron: www.utwente.nl

Meer lezen