Een concentratiekamp in Sachsenhausen

Massagraf uit Tweede Wereldoorlog ontdekt

In het voormalige concentratiekamp Gross-Rosen in de Poolse provincie Neder-Silezië ontdekten archeologen onlangs een massagraf. Hierin lagen de botten van minimaal dertig Image previewslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Aantekeningen van een Belgische kamparts brachten de archeologen een jaar geleden op het idee om onderzoek te doen bij Gross-Rosen. In september vonden archeologen al de eerste botten, waarna het onderzoek tijdelijk stillag. Donderdag 19 oktober 2017 werd het onderzoek hervat.

Gross-Rosen

Het concentratiekamp Gross-Rosen, dat tegenwoordig Pools grondgebied is, werd in de zomer van 1940 opgericht als satellietkamp voor de Duitse regio Sachsenhausen. In 1941 werd Gross-Rosen omgevormd tot concentratiekamp. Het was onderdeel van een miljoenenproject van Adolf Hitler, dat bekend stond als het Project Riese. De gevangenen moesten in dit kamp zware dwangarbeid verrichten in de steengroeven vlakbij. Zeker 40.000 mensen, voornamelijk zigeuners en Joden uit Rusland en Polen, werkten zich dood of kwamen om van de honger. Gross-Rosen werd op 14 februari 1945 door het Sovjet leger bevrijd. Tegenwoordig is het voormalige kamp een museum.

Verder onderzoek

Een speciaal team is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de overblijfselen. In het graf liggen mogelijk nog meer resten, want archeologen vermoeden dat er in totaal wel 300 lijken kunnen liggen. Het onderzoek richt zich vanaf nu op de metalen plaatjes met serienummers die de slachtoffers droegen. Aan de hand daarvan kunnen de archeologen hun identiteit, leeftijd en doodsoorzaak achterhalen.

Afbeelding:

By Ruan de Witt (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen:

 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen