Geen foto

Man laat hond uit en vindt 4.000 jaar oud kamp

De vondst van het vuursteen zorgt voor een volledige archeologische opgraving.Een team van historici en archeologen heeft bewijs ontdekt van een kamp dat stamt uit de steentijd, omdat een man die zijn hond uitliet stuitte op een handvol vreemd uitziende stenen. Later bleken de stenen fragmenten te zijn van vuursteen dat ontstond tijdens het maken gereedschap in de steentijd.

Roger Hall liep met zijn hond in Cannock Wood in het Britse Staffordshire toen hij de fragmenten vond. De vondst zou de locatie kunnen aanduiden als de enige plek van de Midlands (het traditionele middengedeelte van Groot-Brittannië) waar ooit een neolithisch kamp is gevonden.

Bovendien denkt Roger Knowles, lid van de Council for British Archaeology, dat het kamp nieuwe inzichten kan verschaffen over de tijd waarin mensen van nomadische jager-verzamelaars overgingen op het bewonen van dorpen. Knowles wil er nu voor zorgen dat de site volledig opgegraven gaat worden.

Opmerkelijke vondst

“Dit kan de grootste historische vondst van meerde decennia zijn,” zegt Knowles. “Er zijn eerder vondsten uit de steentijd gedaan door individuele mensen - gereedschap, wapens en begraafplaatsen - maar nog nooit een nederzetting. Ik heb echt geen idee wat ze zouden kunnen vinden als er een opgraving plaats gaat vinden.”

De archeoloog vermoedt dat de Cannock Wood stam, zoals de inwoners van het mogelijke kamp nu worden genoemd, geen grote gemeenschap was. Het is daarom des te meer opmerkelijk dat een dusdanige stam toegang had tot vuursteen in een gebied waar steen schaars was. Vierduizend jaar geleden was Stonehenge immers nog niet gebouwd.

Het is overigens niet de eerste vondst die in Cannock Wood is gedaan. In 1907 werd er een heuse ‘fabriek’ van vuursteen uit de steentijd gevonden. Twee Britse archeologen vonden toen onder meer zeshonderd vuursteenmessen. Knowles denkt dan ook dat er nog meer archeologische schatten gevonden zullen worden in het gebied. “Elke vondst toont ons dat de mens uit de steentijd veel slimmer was dan we aanvankelijk dachten.”

Bron: Daily Mail

Meer lezen