Geen foto

Mammoetbotten als bewijs voor Amerika’s eerste inwoners

Een gereconstrueerde mammoet.Een man die terrassen aan het aanleggen was voor een boer in Scott County in Kansas stuitte toevallig op de botten van een mammoet. Het dier zou mogelijk dateren uit de tijd van de allereerste bewoners van het Amerikaanse continent.

Over de jaren zijn er al veel overblijfselen en fossielen gevonden van mammoeten. Deze uitgestorven, prehistorische neven van de huidige olifanten heersten tijdens de vorige IJstijd - die duurde van 100.000 tot 10.000 jaar geleden. Ze waren zo ook in het west Kansas gebied te vinden, waar de botten van de recente vondst lagen. Hoewel het daarom niet vreemd is om daar mammoetbotten te vinden, zijn wetenschappers meer gefascineerd door het feit dat deze specifieke mammoet mogelijk is vermoord door Amerika’s eerst inwoners.

Archeologen hebben nog maar één keer eerder in Kansas overblijfselen opgegraven die uit deze tijd, de Clovis-era, stammen. De era is vernoemd naar de Clovis cultuur, prehistorische Paleo-Indianen waarvan  geloofd wordt dat zij de eerste menselijke inwoners zijn van het Amerikaanse continent. Overblijfselen van deze beschaving dateren tot ca. 13.000 jaar terug.

“Als je terugdenkt aan je middelbare schooldagen, volgden de Clovis mensen de mammoet tot in Noord-Amerika,” zegt Rolfe Mandel, professor aan de Universiteit van Kansas. Ook geeft hij aan dat hij en zijn collega’s “het allereerste bewijs proberen te vinden” van mensen.

De vondst, die aanvankelijk werd gedaan door boer Mike Scheuerman en zijn vrouw Debbie, bevatte zes ribben, een scheenbeenbot en een schouderblad. Deze botten worden naar de Kansas universiteit gebracht, waar achterhaald zal worden hoe oud de overblijfselen precies zijn en wat de doodsoorzaak van het dier was.

Op ongeveer 45 meter van de vondstlocatie vandaan vonden de archeologen voorwerpen die de prehistorische beschaving gebruikt zouden kunnen hebben om messen te slijpen of speerpunten mee te maken. Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of deze voorwerpen daadwerkelijk verbonden zijn met de mammoetbotten.

Bron: The Garden City Telegram

Meer lezen
Tijdvakken