Geen foto

Locatie Romeinse tempels gebaseerd op astrologie

Tempel van Apollo, beeld door Tabletpc2De locaties van enkele Romeinse tempels in Pompeii zijn afgeleid van de stand van de sterren en de maan. Dat beweert astro-archeoloog Vance Tiede van de Universiteit van Yale. Dit beweert hij op basis van zijn onderzoek van de stad, die in 79 n.Chr. werd bedolven onder as na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Vetruvius

Tiede baseerde zijn onderzoek op een geschrift van de Romeinse architect Marcus Vetruvius Pollio, waarin hij schrijft dat astronomie essentieel is voor een architect en dat de tempels gericht zouden moeten zijn op het westen, afhankelijk van de stand van de sterren. De techniek is echter niet toegepast bij andere tempels in het Romeinse rijk: het Pantheon is bijvoorbeeld gericht naar het noorden.

Stand van de sterren

Tiede onderzocht elf tempels in Pompeii. De locatie van zeven hiervan zijn volgens hem gebaseerd op astrologie. Zo hebben het punt waar de volle maan in de winter opkomt, het punt waar de midzomer-volle maan ondergaat en de stand van bijzondere sterren als Orion verband met de locatie van de gebouwen. Vier van de tempels bleken wegens praktische redenen aangepast te zijn op het straatbeeld en de afwatering. Drie van de tempels zijn gericht op bepaalde sterren, maar zouden ook gericht kunnen zijn op de nabijgelegen vulkaan Vesuvius.

Twijfel

Historici en archeologen trekken de beweringen van Tiede in twijfel. Zij beweren dat Romeinse tempels over het algemeen allemaal aan het stratenplan werden aangepast, zeker in de Romeinse steden.

Bron:

- academia.edu 

- volkskrant.nl 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's