Leidse archeologen identificeren schedel van een sabeltandtijger

Leidse archeologen hebben botfragmenten die twee jaar geleden in Duitsland werden opgegraven geïdentificeerd. Dat werd deze week bekend gemaakt. De opgegraven botten blijken van een sabeltandtijger te zijn geweest die leefde in de prehistorie. De botten zijn meer dan 300.000 jaar oud.

Homoterium Latidens

De elf botfragmenten werden in mei 2015 gevonden in Schöningen (Duitsland), waar al een aantal jaren archeologische opgravingen worden gedaan. Hoogleraar Thijs van Kolfschoten heeft samen met collega’s van de Universiteit Leiden de botfragmenten vergeleken met verschillende katachtigen die zijn uitgestorven. Zo kwamen ze tot de conclusie dat het botten zijn van een Homoterium latidens: de sabeltandtijger.

Meer dan 300.000 jaar oud

Volgens van Kolfschoten is de vondst bijzonder omdat het relatief ‘jonge’ botten zijn. Wetenschappers dachten dat de sabeltandtijger ruim 500.000 jaar geleden al was uitgestorven in Europa. De sabeltandtijger lijkt dus 200.000 jaar langer te hebben geleefd in Europa dan tot nu toe werd gedacht. Niet vaak worden resten van sabeltandtijgers gevonden in Europa. In de Verenigde Staten komen zulke vondsten vaker voor. In Schöningen werden al eerder twee sabeltandtijgers gevonden en men hoopt op nog meer vondsten.

3D-onderzoek

Voor het onderzoek werden de botfragmenten in een 3D-scanner gelegd zodat zowel de binnenste en de buitenste structuren kunnen worden bekeken. Doordat de botten in een goede staat zijn gebleven, kan veel gedetailleerde kennis worden afgeleid. Zo is te zien waar de onderkaak aangehecht zat aan de schedel. Daaruit blijkt dat de sabeltandtijger zeer sterke nek- en kaakspieren had om zijn prooi te doden. Omdat ook delen van de schedel van het dier zijn gevonden, kan nu ook het gehoorgebied van het dier worden gereconstrueerd. Daaruit kan worden afgeleid wat de leefwijze was van de sabeltandtijger en het gebruik van de zintuigen.


Bronnen:

Unity.nu: sabeltandtijger
Universiteitleiden.nl: Leidse archeologen

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: CC BY-SA 3.0

Meer lezen
Tijdvakken
Landen