Geen foto

Kunst in Duitsland ouder dan oudste Franse kunst

Geißenklöstere grotOnderzoekers uit Oxford en Thüringen hebben nieuwe dateringen naar buiten gebracht van de kunst en muziekinstrumenten die aangetroffen zijn in de Geißenklöstere grot in zuidwest-Duitsland. De ouderdom van de vondsten is met behulp van radiokoolstofdateringen vastgesteld op 43.000 jaar. Dit overtreft de datering van de oudste Franse kunst en het is daarmee de oudste bekende kunst van Europa.
In de Geißenklöstere grot in het Duitse gebergte Schwäbische Alb woonde de moderne mens van de Aurignaciencultuur. Hier zijn van deze cultuur kunstvoorwerpen en muziekinstrumenten gevonden. Onder de vondsten zijn mythische afbeeldingen, beeldjes, persoonlijke talismannen en fluitinstrumenten die zijn vervaardigd uit vogelbotten en mammoetivoor.  

Uit ivoor vervaardigde fluit, gevonden in de Geißenklöstere grot Deze zijn in dezelfde grondlaag aangetroffen als dierlijke botten die door mensen aangebrachte snijsporen vertonen. Door het gebruik van nieuwe technieken en radiokoolstofdateringen zijn de wetenschappers er achter gekomen dat de moderne mens 43.000 jaar geleden al in dit gebied leefde. Dit maakt deze kunst en muziekinstrumenten de oudste van Europa.

De datering van de vondsten toont aan dat de moderne mens al voor de extreem koude periode van de laatste ijstijd (40.000 jaar geleden) naar het gebied boven de Donou is getrokken. Voorheen werd gedacht dat zij direct na deze periode daarheen migreerden. De Neanderthaler woonde in die periode ook in dat gebied. Of de Neanderthaler en de moderne mens ooit contact hebben gehad is nog niet achterhaald. Dit blijft een punt van hoge prioriteit voor de wetenschappers.
 
Bron: Universiteit Oxford

Meer lezen
Landen