Kostbare Vikingschat werpt licht op middeleeuwse plundertochten

Archeologen hebben op 23 mei 2016 de resultaten van hun 18 maanden durende onderzoek in Galloway, Schotland, onthuld. Hier werd met een metaaldetector een begraven Vikingschat gevonden. De meer dan 1000 jaar begraven schat bevat naar alle waarschijnlijkheid voorwerpen die de Vikingen uit middeleeuwse kloosters plunderden.

 In september 2014 werden meer dan 100 voorwerpen blootgelegd met behulp van de metaaldetector, waaronder zilveren armbanden, gouden juwelen en zelfs kostbare overblijfselen van planten. De vondst werd gedaan door een 47 jaar oude enthousiasteling genaamd Derek McLennan. Al snel bleek dat er een team archeologen nodig was om de vondsten van verschillende culturen te kunnen onderzoeken.

Vikingen in Schotland

In de 7e eeuw kwamen Noorse veroveraars op het Britse schiereiland aan wal, waar zij na plundertochten drie eeuwen lang een eigen grondgebied beheersten. Galloway behoorde tot hun invloedssfeer, waar de Vikingen handelden met de lokale inwoners van toenmalig Schotland. De archeologen dateren de schat uit de 10e eeuw op basis van onder andere het onderzoek naar het zilverwerk.

De Vikingschat

Nadat McLennan de autoriteiten had ingeschakeld en archeologen ter plaatse kwamen, bleek er niet één maar twee Viking schatten in de grond begraven te liggen. In de eerste laag vond men 67 zilveren staven en zilveren ringen, die in de wereld van de Vikingen als valuta gebruikt werden.

Na dieper te graven werd een soort pot gevonden, waar de Vikingen hun belangrijkste schatten netjes verpakt in opgeborgen hadden. De pot zelf wordt echter gezien als het pronkstuk van de opgraving. Hij is rijkelijk versierd en stamt uit de Karolingische tijd (8e-10e eeuw). Er zijn maar zes van dit soort potten gevonden. Men denkt dat deze gebruikt werden in ceremonies van de katholieke kerk.

Nog meer rijkdommen

Aan wie de Viking schat ook toebehoorde, hij of zij had enorme rijkdommen in zijn leven vergaard. In de Karolingische pot werd namelijk nog een gouden hanger gevonden, waar een heilige relikwie in kan hebben gezeten. Verder vonden de archeologen nog een gouden staaf en zilveren kralen. De Viking schat bevatte ook nog niet onderzochte plantzaden, die een speciale betekenis moeten hebben gehad aangezien ze tussen zulke luxueuze voorwerpen werden gevonden.

Voorwerpen uit alle uithoeken van Europa 

De vondst houdt niet op met alle edele metalen en plantzaden die al zijn genoemd. Tot hun verbazing vonden de archeologen ook nog textiel dat niet uit Groot-Brittannië afkomstig was. Experts onderzochten gevonden zijde, die volgens hen alleen uit werkplaatsen in Zuid-Spanje, Noord-Afrika of Byzantium afkomstig kon zijn. Dit luxe materiaal was alleen te betalen door edelen en hoge geestelijken, die in rooms-katholieke kloosters in dit materiaal werden begraven. Deze vondst duidt er daarmee ook op dat de verzameling door middel van rooftochten bij elkaar is verzameld.

De vraag die onderzoekers zich altijd stellen is: wat levert deze mooie vondst ons uiteindelijk voor kennis op. De archeologen die de Vikingschat van Galloway hebben bestudeerd denken meer inzicht te hebben in de tochten van de Vikingen door Europa, hun interacties met andere volkeren en hun invloed in middeleeuws Schotland.

Bronnen:

news.nationalgeographic.com, Vikings Galloway hoard treasure

theguardian.co.uk, metal detector leads to treasure

en.wikipedia.org, Scandinavian Scotland

en.wikipedia.org, Galloway hoard

Afbeeldingen:

Derek McLennan, the discoverer of the hoard, holding ingots and arm-rings, en.wikipedia.orgDerek McLennan and Martin McSweeney Twitter

Top level hoard showing early medieval cross as discovered, commons.wikimedia.orgDerek McLennan and Martin McSweeney Twitter

Early medieval cross showing four Evangelists depictions, commons.wikimedia.orgDerek McLennan and Martin McSweeney Twitter

Meer lezen