Kogels uit Eerste Wereldoorlog gevonden in Israël

In Rosj Haäjin in Israël hebben Israëlisch studenten kogels en andere resten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De vondst werd gedaan bij een archeologische opgraving in Rosj Haäjin. In deze regio vond in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) een grote slag plaats tussen de Britse en Ottomaanse troepen; de slag van Megiddo.

Kogels en patroonhulzen

De vondst van de resten was onverwacht voor de archeologen, omdat gezocht werd naar archeologische resten van de kruistochten, duizend jaar geleden. Veel kruisvaarders zijn namelijk in Israël gestorven in de elfde en twaalfde eeuw. De studenten, die mee werkten aan de opgravingen, vonden onder andere twee militaire uitposten van het Ottomaanse leger. Ook werden kogels gevonden van beide legers. Uit onderzoeken van de kogels kon worden afgeleid dat het materiaal uit Duitsland afkomstig was. De Ottomanen kregen hun materiaal dus van Duitsland. Tevens vonden de studenten een insigne van een Britse soldaat op een legerkap.  

Slag van Megiddo

De slag van Megiddo vond plaats op 19 september 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk was onderdeel van de centrale mogendheden; Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Het Britse leger streed in Israël om het land terug te veroveren omdat de Ottomanen het land op dat moment in bezit hadden. Israël was voor Groot-Brittannië belangrijk omdat het dicht bij het Suezkanaal lag. Dit kanaal was belangrijk voor de Engelse handel naar Azië. Aan de hand van resten die nu zijn gevonden, konden de onderzoekers de strijd reconstrueren. Uit de vondsten blijkt dat de ottomanen veel lichter bewapend waren dan de Britten, maar desondanks probeerden ze hun posities te verdedigen. De Britten wisten uiteindelijk met een overmacht aan mankracht de Ottomanen uit Israël te verdrijven. In 1921 viel het Ottomaanse Rijk uiteen, nadat het samen met de centrale mogendheden de Eerste Wereldoorlog had verloren. 

Bronnen:

Foxnews.com: Evidence World War I
Livescience.com: Artifacts Israel


Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Slag van Megidda

Meer lezen
Tijdvakken
Landen