Kistje met skeletresten gevonden in Rotterdam

Dat er juist bij de Laurenskerk fragmenten van skeletten worden gevonden is geen verrassing. Het gebied achter de kerk is tot 1620 een begraafplaats geweest. Er zijn dan al verschillende botresten gevonden. De Binnenrotte wordt binnenkort vernieuwd. Bij de kerk komt een ligweide en terrassen, hierdoor is de bodemverstoring gering. Er wordt dan ook niet diep gegraven.

Skeletfragmenten

Het onderzoek is nog maar net begonnen of archeologen stuitten op de contouren van een kistje met daarin menselijke resten. De skeletfragmenten zijn van een volwassene en een kind. De fragmenten lagen op een halve meter diepte. Ze worden gedocumenteerd en onderzocht. “We kunnen er veel informatie uit halen. Om welk geslacht het gaat, aan welke ziektes deze mensen leden. We gaan er heel zorgvuldig mee om, want het zijn toch onze voorouders,” aldus woordvoerster Maaike Sier van Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR).

Vermogende mensen?

De fragmenten kunnen mogelijk iets vertellen over het vermogen van degene die toen begraven werd. Rijke mensen werden in de kerk begraven en de armen erbuiten. De verwachting is dat er nog veel meer bijzonder materiaal gevonden wordt. 

De Binnenrotte is archeologisch gezien waardewol. Eerder werden twee versies van de oudste houten sluis in de Rotte gevonden en een deel van een Middeleeuwse straat.

www.ad.nl/ad/nl/

Meer lezen
Landen