Kerk herrijst uit het water in Mexico

In het zuiden van Mexico herrijst een kerk uit het water van het Nezahualcoyotl reservoir. Door de droogte in het gebied is het water veel lager komen te staan dan normaal, zo’n 25 meter. Dit is de tweede keer dat het gebouw uit de 16e eeuw na de bouw van de dam met droge voeten te betreden is. De laatste keer – in 2002 – was de drooglegging van de kerk aanleiding tot een groot feest.

De middeleeuwse kerk is onderdeel van het oude dorp Quechula. Het gehele dorp kwam onder water te staan door de bouw van de Malpasodam. De bewoners verhuisden naar hun nieuwe woonplaats: Neuva Quechula.

Monniken

De kerk, bekend als de Tempel van Santiago of de Tempel van Quechula, werd zo’n 400 jaar geleden gebouwd. Het waren Dominicaanse monniken die het bouwwerk voltooiden.  Zij waren Spaanse kolonisten die de inheemse bevolking van Mexico moesten bekeren. De kerk was hier een ‘hulpmiddel’ in. Het stadje rondom de kerk is voor het grootste deel ook toe te schrijven aan de monniken.

Ziekte

Wetenschappers denken dat de kerk aan het einde van de 18e eeuw is verlaten. Er zijn veel botten gevonden midden in de kerk, wat de archeologen onder meer doet vermoeden dat er een pestepidemie heerste tussen 1773 en 1776.

Natte voeten

De bouw van de Malpasodam in 1966 zorgde voor vrij spel van het water in het dal en dus in Quechula. De kerk, het stadje, de omliggende dorpen en archeologische sites raakten verzonken.

Boottochtje

Vele toeristen proberen nu de kerk tijdelijk boven water is er een glimp van op te vangen. Een lokale visser, Leonel Mendoza, organiseert daarom kleine boottochtjes, zodat publiek op die wijze het prachtige bouwwerk dat meer dan 60 meter lang is van dichtbij kunnen aanschouwen. 

Bronnen
De Morgen, '16de-eeuwse kerk herrijst uit Mexicaans meer'
Ancient Origins, 'Stunning 16th Century Church Emerges from Mexican Reservoir after Drought'

Afbeelding
Wikimedia Commons, ‘Today, Quechula is located under the waves of the Nezahualcóyotl Reservoir’ (uploaded by AlejandroLinaresGarcia).

Meer lezen
Tijdvakken
Landen