Geen foto

Kanon uit de 18e eeuw op boulevard Scheveningen

Een kanon van het type FinbankerSinds gisteren staat er een ruim 300 jaar oud kanon op de Scheveningse boulevard. Het geschut werd in de zomer van 2010 bij toeval ontdekt en is inmiddels gerestaureerd.  Wethouder Rabin Baldeswing hoopt dat de tentoonstelling van het stuk resulteert in meer historisch besef onder de inwoners van Scheveningen.

Volgens archeologen is het 18e-eeuwse kanon een zogenaamde ‘Finbanker’, afkomstig uit een ijzergieterij in het Zweedse Finspong. De zesponder werd vorig jaar per toeval ontdekt tijdens graafwerkzaamheden op de Scheveningse boulevard. Inmiddels heeft de gemeente het kanon uitgebreid laten onderzoeken en restaureren. Daarnaast is het stuk voorzien van een replica van het oorspronkelijke houten onderstel, het ‘rolpaard’.


Toevalsvondst
Vorig jaar was Wethouder Rabin Baldeswing van Monumentenzorg al zeer enthousiast over de ‘toevalsvondst’. Hij was gisteren dan ook uitermate blij dat hij het stuk weer officieel mocht presenteren aan het publiek. "Het terugplaatsen van dit kanon draagt bij aan het historisch besef van de bewoners van onze stad. Het laat weer een glimp zien van hoe het leven er hier drie eeuwen geleden uit zag", aldus de wethouder. Overigens was de datum van de presentatie, 30 november 2011, niet toevallig uitgekozen. Het is namelijk “precies 198 jaar nadat koning Willem I hier aan land kwam”, zo stelt Baldeswing.

Bron: Nieuwsbank

Meer lezen
Tijdvakken
Landen