Geen foto

Joods ritueel bad biedt nieuwe inzichten

De mikwe die in Venlo in 2004 is gevonden biedt nieuwe inzichten. Onlangs opende het Limburgs Museum een nieuwe aanbouw, waarin ook de 13e-eeuwse mikwe uit Venlo een plaats heeft gekregen. Een mikwe is een ritueel bad dat een essentiële rol speelt in het bestaan van orthodoxe Joden. De vondst van het bad, dat tevens het oudste Joodse archeologische monument van Nederland is, heeft een nieuw licht geworpen op de geschiedenis van het gebied tussen de Rijn en de Maas.

De mikwe werd in 2004 ontdekt tijdens archeologisch onderzoek voor de bouw van de Maasboulevard in Venlo. Wegens wetenschappelijk en cultuurhistorisch belang werd het 800 ton wegende bad uit de vindplaats getild en overgebracht naar een opslag. De mikwe werd in 2011, na restauratie, aan het Limburgs Museum overhandigd. Inmiddels is het bad in het museum te bewonderen.

De vondst biedt nieuwe inzichten in de geschiedenis van het gebied omtrent Venlo. Uit historische bronnen is gebleken dat in de 13e eeuw de graaf van Gelre de financiële positie van Venlo als handelsnederzetting wilde verbeteren. Om die reden stond hij de vestiging van Joden uit Keulen toe, die vervolgens een luxueus ritueel badhuis bouwden. De mikwe is enkele decennia in gebruik gebleven, maar rond het midden van de 14e eeuw werd het gebruikt als beerput. Het is onbekend waarom de mikwe als beerput werd gebruikt. Vermoedelijk was het een gevolg van de schuld die de Joden  toebedeeld kregen toen de pestepidemieën Europa begonnen te teisteren.

De foto's van Janice Rubin zijn in het Limburgs Museum bij de mikwe te zien. Het gebruik van een mikwe is een strikte privéaangelegenheid die nooit wordt gefotografeerd. De Amerikaanse Janice Rubin wilde dit toch doen en heeft met een onderwatercamera het bezoek in scène gezet. Deze foto’s zijn ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling in het Limburgs Museum tot en met medio 2013 te zien. Kijk voor meer informatie op de website van het Limburgs Museum.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's