Geen foto

Irak stopt archeologische samenwerking met Verenigde Staten

Voorbeeld van een archiefIrak is niet langer van plan om samen te werken met de Verenigde Staten op het gebied van archeologisch onderzoek.  De breuk in de relatie is ontstaan omdat de Amerikanen weigeren de Joodse archieven van Irak terug te geven, aldus de Irakese minister van Toerisme en Archeologie Liwaa Smaisim.

Na de Amerikaanse inval in Irak in 2003 werden er naar schatting 72.000 Irakese archeologische vondsten geconfisqueerd en naar de Verenigde Staten gebracht. Een van de voornaamste meegenomen artefacten was het Joodse archief van Irak, bestaande uit onder meer oude kinderboeken, wetteksten en geschriften uit de Torah. Irak kende eeuwenlang een grote Joodse gemeenschap, tot de oprichting van de staat Israël en de uitbraak van de eerste Arabische-Israëlische oorlog in 1948.

“We hebben met de Amerikanen gepraat over onze Joodse archieven, maar er komen geen duidelijke antwoorden”, aldus Smaisim. “Ze hebben de archieven in 2003 verwijderd; de overeenkomst was toen dat ze in 2005 weer terug zouden keren, maar we leven inmiddels al in 2012.” Vanwege de Amerikaanse weigering om de archieven terug te geven heeft de minister nu besloten de samenwerking met de Verenigde Staten stop te zetten. “We zullen alle noodzakelijke stappen zetten om de archieven weer terug te krijgen”, zo verzekert Smaisim.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder van de Irakese ambassade Michael McClellen zijn de archieven in de “tijdelijke voogdij van de US National Archives and Records Administration (NARA) uit het oogpunt van conservatie, preservatie en digitalisering”. Daarnaast maken de documenten op dit moment onderdeel uit van een tentoonstelling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar zullen ze na afloop van het project terugkeren naar Irak, zo garandeert McClellen.

Bron: AFP

Meer lezen
Thema's