Een malariamug

Inzicht in de geschiedenis van malaria

Een malariamugStudenten aan de Amerikaanse universiteit Yale hebben een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om sporen van malaria te detecteren in het beenmerg van eeuwenoude botten. Ze hebben de methode met succes uit weten te voeren op botten van Italiaanse skeletten uit de zesde eeuw na Christus.

Polymer hemozoin

Malaria wordt verspreid door de malariamug, die de malariaparasiet met zich meedraagt en de mens kan infecteren door middel van een beet. Miljoenen mensen per jaar worden geïnfecteerd met de ziekte. De malariatest detecteert de aanwezigheid van de door de malariaparasiet geproduceerde polymer hemozoin.

De geschiedenis en toekomst van malaria

De wetenschappers kunnen met behulp van de ontwikkelde methode het ontstaan van malaria achterhalen en een beeld creëren van de manier en snelheid waarop de ziekte zich over de wereld verspreid heeft. Volgens de onderzoekers kan deze gedetailleerde beschrijving van de geschiedenis van malaria tevens inzicht geven in de toekomst van de ziekte. Door middel van de verzamelde gegevens kunnen zij een tijdlijn creëren, waarmee de verspreiding van malaria duidelijk in kaart gebracht kan worden. Dit zal hopelijk inzicht geven in de invloed van maatschappelijke veranderingen op de verspreiding en groei van de ziekte.

Detectie van andere ziekten

De nieuwe methode is efficiënter dan de voorheen gebruikte DNA methode, omdat bij laatstgenoemde de resultaten vaak onvolledig of niet overtuigend zijn. Het is mogelijk dat de nieuwe methode in de toekomst tevens kan helpen bij het in kaart brengen van de ontwikkeling van andere ziekten.  

Bronnen:

- www.outbreaknewstoday.com
- www.news.yale.edu
- www.archeology.org 

Afbeelding:

By Alan R Walker (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen