Intact skelet Batavia-opvarende gevonden

Australische wetenschappers hebben op Beacon Island in West-Australië het skelet gevonden van een opvarende van het beroemde VOC-schip de Batavia. Zij hopen dat de vondst meer duidelijkheid schept over wat er in 1629 precies is gebeurd op het eiland, toen de opvarende van het schip daar strandden.

Scheepsramp De Batavia

De Batavia, het Nederlandse vlaggenschip van de VOC, verging in juni 1629 toen het schipbreuk leed voor de Australische westkust. Ongeveer 40 van de ruim 300 opvarenden verdronk bij de scheepsramp. De overlevenden zwommen naar Beacon Island, vanuit waar de kapitein met enkele bemanningsleden in sloepen naar Batavia (het huidige Jakarta) voer om hulp te halen.

Slachtpartij

In de twee maanden dat de kapitein weg was, vond er onder de achterblijvers op het eiland een ware 
slachtpartij plaats. Zo’n 120 opvarenden waren door de muitende koopman Jeronimus Cornelisz (Jeroen Corneliszoon) en zijn handlangers om het leven gebracht. De meeste van hen stierven door verdrinking, anderen werden op het eiland vermoord. Nadat de muiters waren overmeesterd en de kapitein terug was, veroordeelde deze een aantal muiters meteen ter dood, terwijl anderen op het eiland achtergelaten werden of als gevangenen mee naar Nederland voeren.

Skelet en kogels

Nu, zo’n vier eeuwen later, is door Australische wetenschappers een nieuw graf ontdekt, waarin op zo’n 1,5 meter diepte een skelet werd gevonden van wat waarschijnlijk een volwassen persoon was. Het is het eerste nagenoeg ongeschonden skelet dat archeologen vinden op het eiland. Vlakbij de menselijke overblijfselen lagen twee musketkogels. Maritiem experts hopen dat de vindingen een nieuw licht kunnen schijnen op de gruwelijke gebeurtenissen op het eiland.

Toevallige vondst tand

De afgelopen decennia zijn op Beacon Island vaker overblijfselen van slachtoffers gevonden. Nadat in 1963 het wrak van De Batavia werd ontdekt, gingen experts op zoek naar meer. In 1999 werd al een massagraf gevonden op het eilandje, maar onderzoekers moesten toen 15 jaar wachten tot een aantal oude vissershutjes waren verwijderd. De toevallige vondst van een tand in 2013 leidde tot uitgebreider onderzoek op de plek waar nu het skelet is gevonden. De tand behoort echter niet tot het skelet en daarom gaan archeologen ervan uit dat er nog een graf in de buurt moet zijn.

Bronnen

www.nos.nl

www.abc.net.au

www.bbc.com

www.telegraph.co.uk

www.theaustralian.com.au

www.archaeology.org

Afbeeldingen

Door Rita Botelho (Eigen werk) [Public domain], via Wikimedia Commons

By The overall work is generally attributed either to Francisco Pelsaert or Jan Jansz, but authorship of the plates therein is unknown. [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer lezen