Een Keltisch graf

Indrukwekkende Keltische tombe legt interactie Grieken en Kelten bloot

Een Keltisch grafIn Lavau in Noordoost-Frankrijk hebben archeologen een tombe ontdekt uit de vijfde eeuw voor Christus. De tombe werd gevonden bij een grote grafheuvel van zo’n 40 meter doorsnee en behoort waarschijnlijk toe aan een Keltische prins uit de IJzertijd. Dit meldt het Franse archeologische onderzoeksinstituut INRAP.

Strijdwagen & bronzen ketel

In de koninklijke tombe werd aardewerk, een gouden drinkbeker en een bronzen ketel gevonden. Daarnaast werd een ijzeren wiel gevonden, dat waarschijnlijk toebehoorde aan de strijdwagen die samen met zijn eigenaar werd begraven, en een goudzilveren lepel die werd gebruikt bij het zeven van de wijn. Het was echter vooral de bronzen ketel die de aandacht trok van de archeologen. Deze is vermoedelijk gemaakt door de Grieken of Etrusken en heeft een diameter van ongeveer één meter. De vier handvaten zijn versierd met bronzen hoofden die mogelijk de Griekse riviergod Achelous moeten voorstellen. De buitenkant van de ketel is ook rijkelijk versierd met onder andere acht leeuwenhoofden.

Oinochoë

In de ketel werd een oinochoë (of oenochoë) gevonden; een Oudgrieks vaas die als schenkkan voor wijn diende. Hierop is Dionysos afgebeeld, god van de wijn, poëzie, muziek en voorspelling. De ketel werd waarschijnlijk gebruikt voor wijn en moest de rijkdom van de eigenaar tentoonstellen tijdens banketten en festiviteiten.

Groeiende interactie Grieken en Kelten

De vondsten laten volgens Dominique Garcia, hoofd van de INRAP, de groeiende interactie tussen de Franse Keltische elite en de Mediterrane zien. Zo was bijvoorbeeld Marseille toentertijd een Griekse nederzetting. Ketels, drinkbekers en aardewerk werden waarschijnlijk door de Grieken als gift geschonken aan de Kelten in de hoop zo een nieuwe handelsroute te openen. De Kelten vergaarden op deze manier enorme rijkdommen.

Andere graven

Naast de tombe werden ook nog andere graven gevonden die erop wijzen dat de plek eeuwen eerder ook al als begraafplaats werd gebruikt. Zo werden niet ver van de tombe grafheuvels uit 1300 voor Christus gevonden, evenals een graf van een strijder uit 800 voor Christus. De tombe was onderdeel van een set van vier grafheuvels die naast elkaar stonden, hoewel de tombe zelf vermoedelijk jonger is. Ook in het Romeinse Rijk werd de begraafplaats nog gebruikt. Toen werden sommige graven leeggehaald en vervangen door nieuwere.

Grootste ooit

Eerder werden ook al in Hochdorf in Duitsland en Bourges in Frankrijk vergelijkbare graftombes gevonden. De tombe in Lavau is echter waarschijnlijk de grootste ooit gevonden uit deze periode. Verwacht wordt dat de opgravingen eind deze maand klaar zijn.

Bronnen

www.irisharchaeology.ie

www.archaeology.org

www.livescience.com

www.news.discovery.com

www.dailymail.co.uk

www.telegraph.co.uk

Afbeelding

Door Fiddawn (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen