IJzertijd en Romeinse tijd in Wassenaar

De aanleg van een nieuwe provinciale weg tussen de A44, de A4 en de N434 bij Wassenaar was de aanleiding voor archeologisch onderzoek. Een proefsleuvenonderzoek wees uit dat er archeologische resten uit de IJzertijd en Romeinse tijd in de grond zitten. Op dit moment zijn archeologen bezig met een opgraving.

IJzertijd en Romeinse Tijd

Tijdens het vooronderzoek kwamen twee vindplaatsen uit de IJzertijd en Romeinse tijd aan het licht. Ze dateren uit de periode van 800 v. Chr. tot 400 n.Chr. Archeologen troffen verkleuringen in de grond aan die wijzen op kuilen, greppels en paalkuilen. Door deze vondsten denken de archeologen dat er een boerderij met bijgebouw heeft gestaan.

Vondsten

Archeologen troffen er onder andere aardewerk, natuursteen, dierlijk botmateriaal en metaal aan. Dit was allemaal te zien op de kijkdag die de provincie Zuid-Holland op 22 februari organiseerde. De plaats waar de boerderij heeft gestaan, werd gemarkeerd met pionnen waardoor de toeschouwer een beeld van de vroegere boerderij kreeg.

Regio

De opgraving levert nieuwe informatie op over de IJzertijd en Romeinse tijd in de regio. Zo ontstaat er een completer beeld van de geschiedenis en ontwikkeling van het gebied. Hoe  leefden onze voorouders in deze periodes?

Door het vooronderzoek werd duidelijk dat er verder archeologisch onderzoek plaats moest vinden. In de planning van werkzaamheden rondom de bouw van de nieuwe weg is rekening gehouden met dit onderzoek. Daardoor zal de bouw geen vertraging oplopen.


/www.midvliet.com/

Meer lezen