IJsselkogge wordt gelicht

Woensdag 10 februari is het zo ver. Dan wordt de IJsselkogge bij Kampen gelicht. Het 15e-eeuwse schip ligt nu nog op de bodem van de IJssel. In de tussentijd wordt het scheepswrak verstevigd door middel van een mandconstructie waarin het wrak omhoog gehesen kan worden.

Lichten wrak

De werkzaamheden zullen in de loop van de ochtend aanvangen en vermoedelijk de hele dag duren. Mogelijk zal tijdens de uitvoering tussentijds getopt worden om de conditie van het wrak te controleren. 10 februari is een richtdatum, weersomstandigheden kunnen voor uitstel zorgen van de berging. Zo mag het dan niet vriezen omdat het wrak dan bijvoorbeeld kan breken, aldus archeoloog Wouter Waldus.

Conserveren en tentoonstellen

Na de berging zal het scheepswrak nog drie dagen in Kampen blijven waar het extra verstevigd wordt om vervolgens naar Lelystad te worden gevaren. Daar wordt het op de Bataviawerf geconserveerd om daarna hopelijk tentoongesteld te worden in Kampen.


www.destentor.nl/

Afbeelding door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/deed.en)] , via commons.wikimedia.org/

Meer lezen