Geen foto

Homo Sapiens deden het met Neanderthalers

Zijn de Neanderthalers misschien toch een soort van voorouders?Onderzoekers komen na een recentelijk onderzoek tot de conclusie dat het menselijke ras de wereld heeft gedomineerd nadat het zich heeft voortgeplant met de Neanderthalers. Dit zou meerdere gezondheidsvoordelen met zich meegebracht hebben.

Vorig jaar werd er vastgesteld dat een klein gedeelte van het menselijke gen terug te traceren valt naar Neanderthalers. Professor Peter Parham, expert in immunologie bij de medische school van Stanford in Californië, heeft bewezen dat door deze “hybride” de Homo Sapiens de wereld hebben kunnen domineren.

Het voortplanten tussen de twee rassen zou de resulterende mensen een mix van genen hebben gegeven die immuun waren voor veel ziektes. Dat zou erg van pas zijn gekomen toen de Homo Sapiens uit Afrika trokken naar Europa, ongeveer 65.000 tot 90.000 jaar terug.

De Homo Sapiens hoefden hiervoor niet te wachten op evolutie, beweren de onderzoekers. De mix van rassen zou het proces van werelddominantie versneld hebben. Hoogstwaarschijnlijk waren de genen van de Homo Sapiens alsnog dominant en ontstond er niet een geheel nieuw ras, maar werden ze enkel versterkt. Matt Pope, een senior onderzoekers bij de afdeling van archeologie bij de Universiteit van Londen, reageert enthousiast op dit nieuwe onderzoek.

“Als moderne mensen zo dichtbij kwamen dat ze DNA deelden, wat deelden ze dan nog meer?” vraagt hij zich af. “In plaats van te evolueren vanuit niks toen ze van Afrika naar Europa en Azië gingen, zorgde deze interactie voor een sneller verloop van de tijd.”

Bron: The Telegraph

Meer lezen