Hoe katten de wereld veroverden

Katten kom je overal tegen. In elk dorp, in elke stad, op elk werelddeel, behalve Antarctica. Zelfs het internet hebben ze al veroverd. Dankzij DNA dat is gevonden in opgravingen, kunnen wetenschappers nagaan hoe katten de wereld veroverden.
De onderzoekers hebben hun onderzoek gebaseerd op DNA dat is gevonden bij opgravingen in het Nabije Oosten en Egypte. Daarvoor gebruikten ze 200 monsters van vachten, botten, tanden en huid van katten, die bij die opgravingen zijn gevonden. Daarbij werden opgravingen bekeken in Europa, Afrika en in het Nabije-Oosten. De gebruikte monsters varieerden van 9000 tot 100 jaar oud. Dankzij die DNA monsters konden de onderzoekers nagaan hoeveel 'basis-soorten' er waren, en ze hebben zelfs een idee over het uiterlijk van de katten.

Eerste huiskat was boerderijkat

Kort gezegd zijn katten gedomesticeerd op de boerderijen die 10000 jaar geleden in het Nabije-Oosten. Onze huiskat stamt daarmee waarschijnlijk af van de Felis silvestris lybica. Een wilde kattensoort die in het Nabije-Oosten en Noord Afrika voorkwam. Waarschijnlijk werden die wilde katten aangetrokken door de knaagdieren, die weer werden aangetrokken door de voorraden graan en de gewassen op de boerderijen. Toen de boeren begonnen te migreren, trokken de katten mee. Vooral via het handelsknooppunt Egypte zorgde voor een wijde verspreiding van katten.

Lapjeskat ontstond in de middeleeuwen

Daar zit ook meteen de grootste onzekerheid van het onderzoek. Het was voor de onderzoekers niet na te gaan of de katten die in Egypte gedomesticeerd werden van dezelfde wilde kattensoort afstammen als die in het Nabije Oosten. Wat ze wel na konden gaan, is het patroon in de vacht van de dieren. De meeste katten waren gestreept. Pas in de middeleeuwen ontstond de lapjeskat.

Egyptische katten bij de vikingen

Ook de verspreiding van de katten kon goed worden nagegaan. Van Egypte en het Nabije Oosten verspreidde de kat zich richting Zuidwest Azië, Afrika en Europa. Zelfs in Scandinavië zijn in vikinggraven nog resten gevonden van katten, waarvan het DNA een signatuur had van de katten uit het Oude Egypte.

Inmiddels zijn katten niet meer weg te denken uit onze samenleving. Volgens sommigen zou Youtube niet zo groot zijn als nu, zonder kattenfilmpjes. De onderzoekers van de KU Leuven maakten daarom een kattenfilmpje over hun onderzoek.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=SgZKFVaSDRw]

Bron: KU Leuven

afbeelding: Pixabay

Meer lezen