Het verhaal over Groote Veen in Eelde & de 65.000 bodemvondsten

Iets wat in 2007 begon met verkennend onderzoek leidde tot een van de grootste archeologische opgravingen in het Noorden van de laatste jaren. De resultaten zijn gebundeld in een boek dat deze maand verscheen.

Oude Es

Het verkennend onderzoek vond plaats vanwege de plannen voor een nieuwe wijk genaamd Groote Veen. Deze zou verrijzen op de oude es van Eelde (Dr). Het vermoeden dat er historisch waardevol materiaal in de grond zat werd al snel bevestigd. Archeologen troffen onder andere potscherven uit de Romeinse tijd aan. Het was het begin van een van de grootste opgravingen in het Noorden.

65.000 bodemvondsten

Naast Romeinse scherven werden er ook gouden sieraden en potten uit de Klokbekerperiode opgegraven. Deze zijn te zien in het Drents Museum in Assen. De rest van de 65.000 bodemvondsten liggen in het archeologisch depot in Nuis.

Duizenden jaren bewoning

Archeologen en vrijwilligers vonden ook sporen van een grafheuvel uit 2300 v. Chr met daarin crematieresten en grafgiften en overblijfselen van een nederzetting uit de IJzertijd en Romeinse tijd. Naar schatting hebben er veertig tot vijftig mensen geleefd. Over het einde van de nederzetting zijn nog veel vraagtekens. Het lijkt er op dat de bewoners hun woonplaats van de ene op de andere dag hebben verlaten.

Eindresultaat

De opgraving duurde tot 2010. Er werd ruim vijf hectare omgespit. Medewerkers van De Steekproef schreven een boek over deze bijzondere opgraving. Onlangs werd het eerste exemplaar van Eelde Groote Veen overhandigd.

www.dvhn.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen