Geen foto

Het mannengezicht evolueerde door geweld

Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Utah hebben onderzoek gedaan naar een voorouder van het mannelijke individu, de Australopithecus boisei. Het onderzoek suggereert dat geweld een belangrijke factor was in de evolutie van deze voorouder van de homo sapiens.

Geëvolueerde kaaklijn en vuist

De biologen David Carrier en Michael H. Morgan onderzochten schedels van de Australopithecus, die twee tot vier miljoen jaar geleden in Afrika leefde. Een opmerkelijke ontdekking die ze deden, was dat tegelijkertijd met de hand, bepaalde botten in het gezicht door de millennia heen evolueerden tot robuustere en krachtigere gelaatstrekken. Deze sterkere botten in het mannelijk schedel ontwikkelden zich naar alle waarschijnlijkheid op een dergelijke manier om beter klappen te kunnen ontvangen of, wat betreft de hand en de vuist, uit te kunnen delen.

Invloed van geweld

Bioloog Carrier vindt het aannemelijk dat de ontwikkeling van bijvoorbeeld de bredere kaak tot stand kwam door menselijk geweld. De invloed van geweld op de menselijke evolutie is zelfs nog steeds te zien in de kaak van de hedendaagse man, de kaak is namelijk het bot dat het meest verschilt tussen man en vrouw tot op de dag van vandaag.

Deze nieuwe bevindingen gaan in tegen eerdere onderzoeken, die ontwikkeling van de bredere kaak van de Australopithecus weet aan het kauwen op harde noten. Carrier noemt de tanden en kaken van deze voorouder van de homo sapiens dan wel overdreven groot als het enkel bedoeld was voor het verwerken van dergelijke noten.

Debat rond de menselijke evolutie

De ontdekkingen van Carrier en Morgan hebben wellicht implicaties voor de kijk op de menselijke natuur en zullen deel worden van het algemene debat over de menselijke evolutie. Dit debat voert terug op verlichtingsfilosoof Rousseau, die ervan overtuigd was dat vóór de komst van de beschaving er een ‘nobele wilde’ bestond, die weinig tot geen geweld kende. Zijn overtuiging was dat beschaving de mens gewelddadiger had gemaakt.

De implicaties van het gedane onderzoek van Morgan en Carrier zijn niet helemaal nieuw. Al sinds de jaren twintig leeft het idee dat de mens afstamt van een gewelddadig aap- of menssoort. Vele academici zijn hier tegenin gegaan door de jaren heen en ook deze recente resultaten van de universiteit van Utah worden door veel wetenschappers verworpen.

Bronnen: 

http://popular-archaeology.com

http://www.nu.nl 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's