Geen foto

Heiligdom voor Griekse god van genezing ontdekt

Mozaïek van Asklepios in de baden van KyustendilGriekse archeologen hebben een heiligdom gevonden voor Asklepios, de Griekse god van de genezing, tijdens de aanleg van een snelweg in het midden van Griekenland. “We hebben geluk gehad met de vondst,” aldus hoofdarcheoloog Maria-Fotini Papaconstantinou.

“We moesten wel haast maken met de opgraving”, zei ze. “De vondst werd gedaan tegen de deadline van de opgraving aan, daardoor hebben we in zes maanden werk verricht waar we normaal gesproken twee jaar over zouden doen.”

Asklepios, de zoon van de zonnegod Apollo, droeg een staf met een slang erom, welk symbool tegenwoordig voor medicijnen staat. Mede door dit kenmerk was het heiligdom gemakkelijk te relateren aan de god. Ook zijn er offers in de vorm van slangen gevonden en juwelen en potscherven waar de naam van de god op te vinden is.

De site ligt 200 kilometer ten noorden van Athene in het randgebied van de oude havenstad Dafnounta, vlakbij het hedendaagse Lamia. Het is gedateerd op de vijfde eeuw voor Chr. Het is één van de oudste vondsten die te maken heeft met Asklepios en bovendien is deze vondst het best bewaard gebleven.

De bescheiden grootte van 15 bij 30 meter suggereert dat het heiligdom vlakbij een klein provinciaal dorp heeft gestaan. Het hele heiligdom is met behulp van kranen steen voor steen herbouwd op een nabijgelegen plek, daar  het precies op de plaats van de toekomstige snelweg stond. 

Bron: Times of Malta

Meer lezen