Grotten in Papua gebruikt tijdens Neolithisch tijdperk

Het Archeologisch Instituut van Jayapura heeft in de Indonesische provincie Papua grotten gevonden die aardewerk, dierlijke botten en schelpen van zoetwater- en zeeweekdieren bevatten. Onderzoekers vermoeden dat de oeroude grotten werden gebruikt door mensen uit het Neolithische tijdperk.

Onderkomen voor Neolithische mens

De drie grotten – Rukhabulu Awabu, Ifeli-feli en Ceruk Reugable – zijn allen gelegen in de buurt van het Sentani-meer en vallen binnen het district van de hoofdstad Jayapura. De ligging vlakbij het water in combinatie met het gevonden aardewerk en de dierlijke overblijfselen deed de onderzoekers concluderen dat de grotten in het Neolithicum werden gebruikt als onderkomen voor  mensen.

Schelpen en aardewerk

De vondst van de schelpen van zeeweekdieren is interessant omdat dit een bewijs kan zijn voor het contact dat de Neolithische bewoner van de grotten had met oostelijker gelegen kustgebieden. Ook het aardewerk werd waarschijnlijk geïmporteerd vanuit andere gebieden, omdat in de grotten geen bruikbare materialen zijn gevonden voor het vervaardigen ervan. De zwarte kleur die de potten hebben komt waarschijnlijk doordat deze door de prehistorische mensen gebruikt zijn om eten in te bereiden.

Prehistorisch onderzoek

In het gebied wordt al sinds de jaren dertig prehistorisch onderzoek gedaan. In de afgelopen decennia werden al meerdere rotsschilderingen en bronzen gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie gevonden. Ook werden al eerder aardewerken, zaden, dierlijke botten en meerdere stenen gereedschappen ontdekt, die zo’n 5000 jaar oud zijn. Het gebied is dan ook erg populair bij archeologen.

Bronnen

www.antaranews.com

www.archaelogy.org

www.messagetoeagle.com

Afbeeldingen

Door Jkolecki (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) undefined GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Door Kiko Turteliny (Flickr: Sentani Lake) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's