Geen foto

Grotschilderingen van de Rio Grande documenteren en beschermen

Prehistorische rotstekeningen dreigen de vergaan. Op de oevers van de Rio Grande liggen kalkstenen grotten met muren vol prehistorische rotstekeningen. Deze unieke schilderingen zijn 4.000 jaar geleden door de Huichol Indianen uit West-Mexico gemaakt. Veel van de grottekeningen dreigen nu te verdwijnen.

De kunst heeft te lijden onder beschadiging door insecten en vandalisme. Daarnaast worden zij ook bedreigd door een bovengemiddelde vochtigheidsgraad , veroorzaakt door het indammen van de naastgelegen rivier. Hierdoor zijn de rotstekeningen aan het vervagen.

Dr. Carolyn Boyd van de Staatsuniversiteit Texas leidt het plan voor het behoud en de documentatie van de unieke rotstekeningen. Ze is een groot onderzoek gestart, leidt educatieve fieldschools en zorgt voor aandacht voor het probleem. Een nabijgelegen grot, de Panter Grot in Seminole Canyon, is één van honderden locaties met grottekeningen die erkend zijn als wereldwijd archeologisch erfgoed. Boyd streeft ernaar om nu ook de grotten bij de Rio Grande erkend te krijgen.

Er worden cursussen aangeboden om de kunst in de grotten te bestuderen. Eén van de studies kijkt naar de verf die gebruikt werd. Deze verf werd gemaakt op basis van het merg uit het vet van herten. Er wordt uitgezocht hoe deze verf zo lang bewaard heeft kunnen blijven,om nu opeens alsnog te vervagen.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen