Geen foto

Grootste schat ooit gevonden voor de kust van Ierland

Een scheepswrak met tweehonderd ton aan zilver is gevonden in de Atlantische Oceaan. Het zilver is momenteel ongeveer 150 miljoen euro waard en is daarmee de meest waardevolle schat ooit gevonden in de zee.

Het gaat om de SS Gairsoppa, een Brits vrachtschip die gezonken is door een Duitse U-boot in 1941. Het schip was vanaf India onderweg naar Groot-Brittannë. Het in 1919 gebouwde ship was 125 meter lang en vervoerde zijn lading voor het Britse ministerie van Oorlog. De Gairsoppa kreeg echter een tekort aan brandstof en er werd geprobeerd de Ierse haven Galway te bereiken. Een Duitse onderzeeboot kreeg de boot echter in het vizier en op 17 februari 1941 werd het schip getorperdeerd.

Het wrak van de Gairsoppa is vorige maand circa 480 kilometer van de Ierse kust verwijderd, op een diepte van 4700 meter, gelokaliseerd. Dit werd gedaan door de Amerikaanse organisatie Odyssey Marine Exploration Incorporated in opdracht van de Britse overheid. Het bergen van het schip wordt waarschijnlijk in het tweede kwart van 2012 begonnen, aldus Odyssey. Het bedrijf behoudt 80% van de opbrengst.

(www.bbc.co.uk)

Meer lezen
Tijdvakken