Groot middeleeuws zeil gevonden

De archeologische dienst van Zwolle heeft in Kampen een groot wollen zeil gevonden dat dateert uit de vroege veertiende eeuw. Het zeil is zeker een paar vierkante meter groot en een van de grootste oude zeilen die ooit is opgegraven.

Middeleeuwse vondsten

Op de plek waar het zeil werd gevonden, troffen archeologen vijf houten huizen uit de vroege veertiende eeuw aan. Aan de achterzijde van een van de huizen lag veel scheepsmateriaal zoals krammen, scheephout en een houten onderdeel van een lier. In een mestkuil op het erf vonden de archeologen ook nog een teerachtig pakket van een meter lang. Men dacht eerst aan opgevouwen linoleum, maar bij nader onderzoek bleek het geteerd wollen zeil te zijn. Het zeil bestaat uit aan elkaar genaaide repen van 55 cm breed. Aan het textiel zitten lusjes. Of het zeil compleet is, is nog onbekend.

Oude zeilen

Het gevonden zeil is uniek vanwege zijn ouderdom en grootte. Van zeilen uit de Egyptische en Romeinse tijd zijn alleen fragmenten van enkele tientallen centimeters lang bewaard gebleven. Een Scandinavisch zeil dat uit de zelfde tijd dateert als het zeil uit Kampen is maar een paar vierkante centimeter groot.

www.nrc.nl/handelsblad/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen