Groenlo heeft een archeologisch rijksmonument

De zeventien kilometer lange Circumvallatielinie rond Groenlo is door de minister aangewezen als archeologisch rijksmonument. De belegeringslinie werd in 1627 aangelegd en speelde een belangrijke rol in de Slag om Grol, het huidige Groenlo.

Circumvallatielinie

Stadhouder prins Fredrik Hendrik van Oranje was de opdrachtgever. Hij liet zijn leger de Circumvalliatielinie aanleggen. Volgwens Godfried van Nijs, die al jarenlang onderzoek doet naar de belegeringslinie, heeft Fredrik Hendrik de inname van Grol vanaf de tekentafel gewonnen. De linie ligt ver genoeg van Groenlo om in de 17e eeuw niet geraakt te worden door kanonskogels. De Engelse Schans die onderdeel uitmaakt van de Circumvallatielinie is al kort na de Tweede Wereldoorlog aangewezen als rijksmonument, nu is de hele linie een archeologisch rijksmonument.

Tachtigjarige Oorlog

Groenlo vormde in de 16e en 17e euw een sterke vesting. Het was een welvarende grensstad die herhaaldelijk werd belegerd, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog waaarin de linie tussen de belegeringen door verder werd uitgebouwd en versterkt. In 1674 werden de meeste vestingwerken afgebroken en verloor de stad haar functie als vesting aan de grens.

Tijdens een tweejaarlijks evenement wordt het Beleg van Groenlo uit 1627 door honderden acteurs nagespeeld.

 

www.elna.nl/

nl.wikipedia.org/

wikipedia.org/

Meer lezen
Tijdvakken