Geen foto

Griekse vaas met erotische afbeelding aangetroffen in Bulgarije

Griekse vaas met erotische afbeelding aangetroffen in BulgarijeTijdens archeologische opgravingen in de Bulgaarse stad Sozopol is een Griekse vaas gevonden met een erotische scène er op afgebeeld. Dit is de eerste vaas met dergelijke afbeelding die is aangetroffen in Bulgarije. In Griekenland komen soortgelijke vazen vaker voor.

Sinds oktober 2011 worden er in de stad Sozopol archeologische opgravingen verricht bij de oude vestingmuur en de ruïnes van de Basiliek van St. Nicolaas. In de oudheid was dit de locatie van één van de grootste Griekse metropolen aan de kust van de Zwarte Zee. “Afgelopen zondag is de Griekse vaas aangetroffen in een van de oudste aardlagen in Sozopol. Deze laag dateert uit het eind van de 7e eeuw tot het midden van de 6e eeuw voor Chr.,” aldus Bozhidar Dimitrov, directeur van het Bulgaarse Nationaal Historisch Museum, die de afbeelding op de vaas omschrijft als ‘groepsseks’.

“De vaas, die in fragmenten werd gevonden, beeld een expliciete erotische scène af. Verschillende naakte mensen, mannen en vrouwen, hebben seks op een onorthodoxe manier.  Het is de eerste keer dat een vaas met een erotische afbeelding wordt gevonden in Bulgarije,” aldus Dimitrov.
Griekse genieters

“Scènes als deze worden nauwelijks aangetroffen. We hebben duizenden vazen gevonden in Bulgarije, maar dit is de eerste in zijn soort. Ik heb soortgelijke vazen wel gezien in Griekenland. De oude Grieken zagen seks als een gift van de goden. Het was de Christelijke kerk die als eerste verkondigde wat goed en slecht was op het gebied van seks,” aldus de directeur.

Het was de kerk die het verbannen van seks afdwong, met uitzondering van één positie genaamd de missionaris; al het andere was verboden. De Grieken zagen het niet zo,” voegt Dimitrov toe.

Het Bulgaarse Nationaal Historisch Museum heeft geen officiële foto’s van de vondst vrijgegeven.

Bron: Archaeology Newsnetwork

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's