Geen foto
Caligula

Buste van Caligula in het Louvre.

-

Graf Caligula gevonden

De Italiaanse politie zegt het verloren gewaande graf van Caligula te hebben gevonden. Dat schrijft The Guardian. De vondst volgt op de arrestatie van een man die een standbeeld van Caligula het land uit probeerde te smokkelen.

Caligula werd op 24 januari van het jaar 41 na Christus vermoord door leden van zijn Praetoriaanse garde. Volgens Suetonius' De Vita Caesarum (over de levens van de keizers), dat circa 80 jaar na Caligula's dood verscheen, werd zijn lijk verbrand en bijgezet in het Mausoleum van Augustus, in Rome. Historici gingen er vanuit dat Caligula's tombe werd verwoest tijdens de plundering van Rome door de Visigothen, in 410 na Christus. Het lijkt er nu op dat Suetonius verkeerd was geïnformeerd en dat het graf zich elders bevond.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer van Nemi


De arrestatie vond plaats vlakbij het Meer van Nemi, ten zuiden van Rome. Caligula bezat daar een villa en een drijvend paleis. De grafrover werd ingerekend terwijl hij een deel van een 2,5 meter hoog standbeeld, vervaardigd uit uiterst kostbaar Grieks marmer, in een vrachtwagen laadde. Na ondervraging leidde de man de agenten naar de plek vlakbij het meer waar hij het standbeeld had gevonden. Opgravingen aldaar zijn maandag begonnen.

"Soldatenschoentjes"


Caligula, een achterkleinzoon van Augustus, kreeg bij zijn geboorte de naam Gaius Iulius Caesar mee. De bijnaam Caligula ("soldatenschoentjes") werd pas na zijn dood gemeengoed, de keizer zelf had er een hekel aan. Hij kreeg de bijnaam in zijn jeugd, naar aanleiding van het kindermodel soldatensandaal dat speciaal voor hem werden vervaardigd toen hij met zijn vader Germanicus, opperbevelhebber van het Rijnleger, in Gemanië verbleef.

Opvolger van Tiberius


Op 18 maart van het jaar 37 na Christus werd Caligula, toen vierentwintig jaar oud, door de senaat tot keizer uitgeroepen. Hij was de opvolger van Tiberius. De verwachtingen waren hooggespannen, onder meer vanwege zijn achttien jaar eerder gestorven, maar nog steeds razend populaire vader. Caligula's pogingen steeds meer macht naar zich toe te trekken en de talrijke processen die hij voerde tegen hooggeplaatste Romeinen, bezorgden hem machtige vijanden, zowel in de senaat als in het leger. Iets minder dan vier jaar na zijn troonsbestijging werd hij vermoord.

De waanzinnige keizer


Caligula is lang gezien als een psychopaat die zich te buiten ging aan wreedheden en grossierde in irrationele beslissingen. Zo probeerde hij zijn paard Incitatus tot consul te benoemen. Tegenwoordig gaan veel historici er vanuit dat Caligula weliswaar machtsbelust en cynisch was, maar niet waanzinnig. Zo interpreteren zij het ongebruikelijke carrièrepad dat hij uitstippelde voor zijn paard niet als een uiting van gekte, maar als satire: hij maakte de Romeinse elite belachelijk door te suggereren dat zelfs een paard hun werk kon doen.

Bronnen: The Guardian, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen