Geen foto

Genetische code Zwarte Dood gekraakt

De genetische code van de Zwarte Dood is gekraakt.Wetenschappers hebben voor het eerst de genetische samenstelling ontdekt van de ziekteverwekker die de Pest veroorzaakte. De informatie werd gevonden in het DNA materiaal van Middeleeuwse slachtoffers van de ziekte, die in Londen lagen begraven. De builenpest, beter bekend als de Zwarte Dood, eiste in de veertiende eeuw het leven van meer dan 50 miljoen Europeanen.

Het ontrafelen van de genetische code gebeurde met behulp van DNA-materiaal, dat gevonden werd in de gebitten van Middeleeuwse slachtoffers van de ziekte. Volgens de onderzoekers blijkt hieruit dat de bacterie die de ziekte veroorzaakte, de Yersinia pestis, dezelfde genetische samenstelling heeft als de huidige varianten van de pest.

Dit zou betekenen dat de latere pestepidemieën uit de zeventiende en negentiende eeuw, die in Azië en Amerika nog eens tientallen miljoenen mensen het leven kostte, afkomstig waren van dezelfde bacterie als de Zwarte Dood.

De pest
De eerste uitbraak van de Zwarte Dood in Europa vond plaats in de veertiende eeuw na Christus. Ratten op handelsschepen vanuit Centraal-Azië brachten de ziekte waarschijnlijk in 1347 mee naar de havens van Zuid-Italië. Van daar uit verspreidde de Pest zich vervolgens razendsnel over de rest van Europa.

Toch zou het nog tot 1897 duren voordat er een definitieve oplossing voor de builenpest werd gevonden. In dat jaar ontdekte de Russische dokter Waldemar Haffkine namelijk het eerste werkende vaccin tegen de ziekte. Meer weten? Lees een uitgebreid artikel bij onze collega’s van ISGeschiedenis.

Bron: ISGeschiedenis.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's