Geen havenkwartier op de grens met Nijmegen en Ubbergen

Tijdens het archeologisch onderzoek naar een Romeinse haven onderaan de stuwwal op de grens van Nijmegen en Ubbergen, is geen haven aangetroffen. Wel vonden archeologen op zo’n zes meter diepte talloze Romeinse dakpannen en stenen, zelfs met stempels. Ook werden er resten van Romeinse potjes en middeleeuws aardewerk ontdekt.

Tufstenen- en leistenen wal

De verwachtingen waren hoog doordat er in november 2014 tijdens een booronderzoek sporen van een kademuur zijn gevonden. De tufstenen- en een leistenen wal ligt over honderden meters aangetroffen in de grond. Daarom werd er gedacht aan een Romeinse kademuur, en misschien wel een havenkwartier. De Waal liep in die Romeinse tijd immers onderaan de stuwwal. Het was goed mogelijk dat de Romeinen bij het verplaatsen van de meanderende rivier de Waal ook hun versterkingen verplaatsten.

Toch een kademuur?

Het gehoopte havenkwartier werd niet aangetroffen, wel vonden archeologen in een diepe kuil eiken palen, scherpe staken. Deze hebben vermoedelijk dienst gedaan als afscheiding of ondersteuning ergens van."Misschien toch wel een kademuur," veronderstelt archeoloog Paul Franzen.

www.gelderlander.nl/
www.gelderlander.nl/
www.gelderlander.nl/

Meer lezen
Landen
Thema's