Fragment van ’s werelds oudste bijl gevonden in Australië

Archeologen claimen een fragment te hebben gevonden van één van de vroegst gemaakte bijlen met een handvat. In het noordwesten van Australië vonden ze een zeer kleine stenen vlok afkomstig van een dergelijke bijl. Het splintertje van basalt, zo groot als een vingernagel, is aan één kant glad. Experts schatten dat het tussen de 44.000 en 49.000 jaar oud is.

Niet zomaar een fragment

Het team van onderzoekers heeft laten zien dat het fragment niet is ontstaan vanuit een natuurlijk proces, maar dat het afkomstig is van een bijl gemaakt uit basalt. De bijl is vervolgens geslepen door het op een zachtere steen te slijpen, bijvoorbeeld op zandsteen, totdat het zeer glad was. Professor Peter Hiscock van de University of Sydney stelde dat experimenten bevestigen dat de gladheid van het fragment niet per ongeluk is ontstaan door de natuur. Hij nam een stuk basalt uit dezelfde regio en sleep het op zandsteen. “Er waren 800 halen nodig voordat het dezelfde gladheid als het fragment kreeg. Het is niet iets dat zomaar per ongeluk gebeurd”, aldus Hiscock.

Aboriginal technologie toch niet zo primitief

Volgens professor Sue O’Connor van de Australian National University laat de ontdekking zien dat eerdere ideeën over Aboriginal technologie te simpel zijn. In het verleden werd vooral gesuggereerd dat de technologie van de Aboriginals vrij primitief was: “Stenen artefacten uit Australië zijn vaak omschreven als simpel. Toch is dit duidelijk niet het geval als je kijkt naar deze bijlen die ouder zijn dan exemplaren die waar dan ook ter wereld zijn gevonden”, zegt O’Connor. Volgens Hiscock zorgt deze vondst ervoor dat heersende theorieën over de verspreiding van de moderne mens vanuit Afrika mogelijk in twijfel kunnen worden getrokken.

Verschil verspreiding mensen en bijlen

Hoewel mensen zich verspreidden over Australië, zou de technologie om bijlen te maken niet met hun mee verspreidt zijn volgens Hiscock. Hij zegt dat bijlen alleen in het tropische noorden werden gemaakt. De verschillen tussen noord-Australië, waar bijlen altijd gebruikt werden, en zuid-Australië zouden volgens de wetenschapper past ontstaan zijn rond de tijd van kolonisatie. Dit bleef zo tot de laatste paar duizend jaar, toen bijlen ook steeds meer gemaakt werden in de zuidelijke delen van het land. Wetenschappers denken daarom dat de bijl gemaakt is door de eerste mensen die in Australië aankwamen 50.000 jaar geleden. “We weten dat ze geen bijlen hadden waar ze vandaan kwamen. Er zijn geen bijlen gevonden in de eilanden ten noorden van Australië. Deze mensen kwamen aan in Australië en vonden de bijl uit”, aldus Hiscock.

Bronnen:

www.archaeologynewsnetwork.blogspot.nl

www.bbc.com

www.news.discovery.com

Afbeelding:

Aboriginal bijl, via Wikimedia 

Meer lezen
Tijdvakken