Fossielen van tropisch bos gevonden in Noorwegen

De vondst van een aantal bijzondere fossielen in Noorwegen doet het hart van menig paleontoloog sneller kloppen. Het gaat om fossielen van een tropisch bos. Onderzoekers vermoeden dat het bos zich 380 miljoen jaar geleden bij de evenaar bevond.

Het tropische bos had waarschijnlijk bomen met gebogen takken die waren gevuld met bladnaalden. Onderzoekers vermoeden dat het niet alleen het oudste bos op aarde is, maar dat het ook gezorgd heeft voor de drastische daling van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. Deze daling had tot gevolg dat er een fikse klimaatverandering ontstond.

Bomen van 5 kilometer lang

De fossielen stammen uit de tijd waarin de eerste bomen op aarde verschenen. De onderzoekers hebben dus een gouden vondst gedaan. Het bos zou hen veel kunnen vertellen over het begin van ecosystemen in bossen. De bomen zouden ongeveer een kilometer breed zijn en 5 kilometer lang. De boomstammen hadden tevens ovaal -of diamantvormige patronen en groeiden dicht op elkaar.

CO2

Grote bomen zoals deze zouden veel meer CO2 kunnen absorberen dan de kleinere planten die wij tegenwoordig kennen. De komst van bomen en bossen op aarde zorgde voor een fikse daling van koolstofdioxide door fotosynthese. De CO2-waardes daalde zo snel dat de atmosfeer 15x minder CO2 bevatte.

Omgevingsschets

Hoofdonderzoeker Chris Berry stelde dat deze fossielen veel kunnen vertellen over hoe het landschap eruit zag en wat voor vegetatie voorkwam in de omgeving van de evenaar. De gevonden fossielen stammen af van een bomengroep genaamd Lycopodiaceae. Deze bomen groeiden miljoenen jaren geleden in moerassen waar later steenkool uit werd vervaardigd. 

Bronnen

www.pulseheadlines.com 
www.livescience.com
www.nu.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen