Geen foto

Fossiel van enorme gevederde dinosauriër ontdekt

In China is een nieuwe dinousauriërsoort met veren ontdekt.Afgelopen woensdag maakte wetenschappers bekend dat er drie dinosauriërfossielen van 125 miljoen jaar oud zijn gevonden in China. De dinosauriërs zouden net zo groot als een Tyrannosaurus rex zijn (negen meter lang en meer dan 1.400 kilogram zwaar) en zouden veren hebben gehad. Het is derhalve het grootste gevederde dier ooit gevonden.

De dinosaurus wordt de Yutyrannus huali  genoemd, wat ‘prachtig gevederde tiran’ betekent. De fossielen werden door lokale boeren gevonden in de Liaoning provincie. Op de locatie werden ook de overblijfselen van een Sauropoda, een plantenetende dinosauriër, gevonden. Paleontologen vermoeden dat de Yutyrannus in groepen joegen, net als de Tyrannosaurus rex, en dat de Sauropoda waarschijnlijk hun laatste prooi was.

Hoewel er eerder dinosauriërs met veren zijn gevonden in China, is er nog nooit één van dergelijke grootte ontdekt. Bovendien zijn de skeletten vrijwel intact, wat de vondst zeer bijzonder maakt. De grote vraag is echter: waarom hadden zulke grote dieren, duidelijk te zwaar om te vliegen, veren nodig?

Volgens de paleontologen zijn er twee mogelijkheden. Ofwel de veren fungeerde als een vacht om warm te blijven, ofwel ze waren bedoeld om vrouwtjes dan wel mannetjes te lokken. De laatste optie lijkt erg plausibel, gezien het feit dat de veren op de huid redelijk ver uit elkaar stonden en dus waarschijnlijk niet genoeg warmte konden bieden.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar meer overblijfselen van deze soort om de theorieën te testen. Ook worden er tests uitgevoerd om de kleuren van de veren van de Yutyrranus te bepalen. De onderzoekers hopen volgend jaar één van de skeletten van de dinosauriër naar Londen te brengen voor een tentoonstelling.

Het verslag van het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature.

Bron: The Guardian

Meer lezen
Tijdvakken
Landen