Geen foto

Forum Hadriani in beeld gebracht in Voorburgs park

Forum Hadriani aangegeven op hedendaagse kaart. Afbeelding – Hans Erren In het monumentale Park Arentsburg/Hoekenburg in Voorburg staan sinds kort vijf stadsbakens en een hoofdbaken over de Romeinse stad Forum Hadriani die daar 2.000 jaar geleden lag. Op 21 juni wordt om 16.00 het baken met veertien pylonen en de tekst ‘Forum Hadriani’ feestelijk geopend.

Wethouder Monumenten, Archeologie en Cultuurhistorie Heleen Mijdam zal de onthulling verrichten bij het hoofdbaken aan de Prinses Mariannelaan. Dit baken heeft als bijkomende functie om de ingang van het park, dat enigszins verscholen ligt achter de huizen, te markeren. Later dit jaar zal de gemeente de inrichting van de parkingang verbeteren, om zo voor een betere aansluiting bij het park te zorgen. De eerste schetsen van dit plan zijn te bekijken tijdens de opening.

Op het hoofdbaken staat een luchtfoto van het gebied waarop de contouren van Forum Hadriani te zien zijn. Ook wordt er verwezen naar de vijf bakens die in het park staan, waarop de verschillende aspecten van de geschiedenis van de belangrijke Romeinse stad worden belicht. De afbakening heeft als doel om de bezoekers van het park een ‘beleving’ mee te geven. Zo krijgen zij een beter beeld van het Forum.

Dankzij archeologisch onderzoek is er veel informatie naar boven gekomen, waardoor er inmiddels een compleet beeld van de voormalige stad is ontstaan. Het rijksmonument krijgt nu de aandacht wat het verdient. Daarnaast hebben de bakens een grote educatieve waarde voor scholieren, zo kunnen zij leren over de geschiedenis van de stad.

Bron: Dichtbij

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's