Foetus van 48 miljoen jaar oud ontdekt

In Duitsland hebben archeologen resten ontdekt van een foetus in de buik van diens moeder van zo’n 48 miljoen jaar geleden. Het gaat om een paardachtig dier dat vlak voor de geboorte van haar jong stierf. Niet eerder werd zo’n goed bewaarde foetus gevonden.

Het dier in kwestie is familie van de soort Eurohippus messelensis en leefde ongeveer  48 miljoen jaar geleden. De conservering van de resten is uniek. De fossielen zijn buitengewoon goed bewaard gebleven. Dit geldt ook voor de foetus.

Geen gelukkig einde

Wetenschappers denken dat het dier niet lang voor de geboorte van haar jong is overleden. Niettemin is ze volgens hen niet gestorven aan de bevalling. De fossielen laten de complete skeletten zien van beide dieren; van de foetus mist alleen de schedel. De foetus was rond de 12,5 centimeter groot.

Vroegste fossiele vondst?

De onderzoekers vonden ook resten van weefsel, zoals delen van de placenta. Het zou gaan om de vroegste fossiele vondst van een baarmoeder van een zoogdier. Opvallend aan het dier is dat de placenta opvallend veel overeenkomt met die van hedendaagse merries.

Familie van hedendaagse merries

De onderzoeken van de fossiele resten tonen aan dat het voortplantingssysteem al goed ontwikkeld was bij het paardachtige dier in het Paleoceen. De overkomsten met moderne merrie kan ons wellicht meer inzicht geven in de ontwikkeling van paarden en hun voortplanting.


Bronnen
eurekalert.org, 48-million-year-old horse fetus discovered in Germany
scientias.nl, 48 miljoen jaar oude foetus ontdekt in Duitsland

Afbeelding
Senckenberg Forschungsinstitut Frankfurt, Sven Tränkner - Skeleton of a mare of Eurohippus messelensis is shown with fetus (white ellipse)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's