Geen foto

Fallus uit het Stenen Tijdperk gevonden in Israël

Opgravingen op de Golanhoogvlakte in IsraelIn het noorden van Israël zijn enkele opmerkelijke archeologische vondsten gedaan. Naast goed bewaarde pijlpunten van vuursteen en obsidiaan, gepolijste bijlen en stenen werktuigen stuitten de archeologen ook nog op een bijzondere gravure van een penis, die dateert van zo’n zevenduizend jaar geleden.

De Israeli Antiquities Authority (IAA) heeft bekend gemaakt dat de vondst werd gedaan nabij Ahihud, op een plek waar voorbereidingen worden getroffen voor de aanleg van een spoorlijn richting Karmiel. De lokale archeologen groeven niet alleen veel kleine objecten op, maar legden ook overblijfselen van rechthoekige gebouwen en woningen bloot, die waren gebouwd tussen  7.000 en 5.000 voor Christus. Het is voor het eerst dat in Israël dergelijke sporen van bewoning uit zo’n vroege periode zijn aangetroffen.

Bij de kleinere vondsten van vooral gereedschap en werktuigen viel het frequente materiaalgebruik van obsidiaan op. “Obsidiaan is niet afkomstig uit Israël, wat suggereert dat er al zeer vroeg sprake was van handelsrelaties met landen als Turkije en Georgië”, aldus IAA onderzoeksleiders Yitzhak Paz en Ya'akov Vardi. Een andere vondst betrof een duizendtal verkoolde sint-jansbroodpitten: een vroeg bewijs voor peulvruchtenteelt in het Midden Oosten.

Fallus

Tot de iets raadselachtigere artefacten die de archeologen aantroffen behoorden een palet met daarop een schematische ets van vrouwelijke genitaliën en een stenen fallusbeeldje. Volgens de IAA gaat het om cultische seksuele symbolen die mogelijk de vruchtbaarheid van de aarde representeerden. Het is niet de eerste keer dat een duizenden jaren oude fallus is opgegraven. Zo vonden archeologen in Zweden een aantal jaren geleden een vergelijkbaar voorwerp waarvan zij de functie niet konden achterhalen, maar waarvoor zij vanwege de vorm maar één benaming konden verzinnen: ‘ancient dildo’.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Landen