Extra geld voor archeologie van (inter) nationaal

Op verzoek van minister Bussemaker OCW  opent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een “call for proposal’. Er komt €250.000 beschikbaar voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek naar recente vondsten van (inter) nationaal belang. Hiermee kunnen de extra kosten die samenhangen met onderzoek naar archeologische vondsten gedekt worden.

De verstoorder betaalt

Aanvragen kunnen vanaf begin juli tot 13 september 2016 ingediend worden. In de tweede helft van november wordt bekend gemaakt welke aanvragen financiering ontvangen. In Nederland ligt de verantwoordelijkheid voor archeologie bij de gemeente en in de wet is geregeld dat ‘de verstoorder betaalt.’ De vraag is of dit bij vondsten van (inter) nationaal belang altijd haalbaar is.

Voorbeeld uit Dalfsen

Deze vraag kwam naar voren naar aanleiding van de bijzondere vondst in de gemeente Dalfsen in 2015. Daar werd een grafveld uit de tijd van de Trechterbekercultuur gevonden, een vondst van internationaal belang. Gemeente Dalfsen had niet genoeg geld om deze grote opgraving te bekostigen.

archeologieinnederland.nl/

Meer lezen