Geen foto

Europese subfamilie reuzenpanda ontdekt in Spanje

In Spanje is een prehistorische subfamilie van de reuzenpanda ontdekt. In Spanje is een prehistorische subfamilie van de reuzenpanda ontdekt na de vondst van gefossiliseerde tanden van de soort. De vondst suggereert dat de oorsprong van de Chinese reuzenpanda  in Europa ligt.

In de omgeving van de Spaanse stad Zaragoza zijn de gefossiliseerde tanden van een prehistorische berensoort aangetroffen. Volgens Juan Abella, paleontoloog van het Nationaal Natuurhistorisch Museum in Madrid, kunnen paleontologen veel informatie uit tanden halen. “Tanden hebben kenmerken die kunnen aantonen van welke diersoort de tanden afstammen. Na onderzoek aan de tanden bleek dat de aangetroffen tanden van een berensoort zijn, een subfamilie van de reuzenpanda,” aldus Abella.

De soort, genaamd Agriarctos beatrix, leefde elf miljoen jaar geleden en was kleiner dan de tegenwoordig kleinste berensoort. Een volgroeide beer woog ongeveer zestig kilogram. Dit doet vermoeden dat het geen goede jagers waren. Ze verstopten zich waarschijnlijk in bomen voor hun vijanden.

De subfamilie van de reuzenpanda leefde in bossen met een vochtig klimaat. Het warme, vochtige klimaat in Europa zorgde ervoor dat de beren zich makkelijk konden verspreiden en zo is het dier vermoedelijk uiteindelijk in China terecht gekomen.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Tijdvakken
Landen