Eindstand; eenenvijftig skeletten

Half september 2015 brachten archeologen het nieuws naar buiten dat er maar liefst negenentwintig skeletten zijn gevonden tijdens opgravingen in een renovatiewijk in Zierikzee. Inmiddels is de hele bouwkavel onderzocht en staat de eindstand op eenenvijftig. De gevonden skeletten zijn van mannen en ze liggen met hun hoofd naar Jeruzalem. Grafgiften zijn niet aangetroffen. Daarom vermoedt archeologe Saskia Horniks dat het gaat om Franciscaner monniken uit de Middeleeuwen.

Minderbroeders

Het is bekend waar het klooster van de Minderbroeders heeft gestaan. Waar de bijbehorende begraafplaats zich bevond, was tot voor kort onbekend. Daarom zijn na de sloop van de huizen in de renovatiewijk proefsleuven gegraven. Grondwerkers van Delta nv stuitten bij het leggen van kabels op een oude fundering.
De menselijke resten dateren uit de Late Middeleeuwen. De skeletten liggen meestal met twee of drie op elkaar. Minderbroeders leefden naar voorbeeld van Franciscus in armoede. De skeletten worden onderzocht en herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats.

Granaat

Naast de vele skeletten die zijn aangetroffen werd er ook een pantsergranaat gevonden. Deze dateert vanzelfsprekend uit een heel andere periode: de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het projectiel meegenomen.

Afbeelding


Het Minderbroedersklooster te Sint - Truiden, Kees Recourt (eigen werk) [CCBY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via commons.wikimedia.org/



www.pzc.nl/

www.pzc.nl/
www.pzc.nl/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen