Geen foto

Egyptisch beeldje draait op mysterieuze wijze rond

Het Manchester Museum. Beeld door DrPhoenix via Wikimedia.Een bijna 4000 jaar oud Egyptisch beeldje dat al sinds 1933 in het Manchester Museum staat is plotseling gaan draaien. Het ongeveer 25 centimeter hoge beeldje heeft geen naam en stelt een persoon voor. Het staat bekend als ‘Statuette no.9325’ en is een algemeen beeldje dat in de Egyptische oudheid als grafgift werd gebruikt. Op de achterkant staat een inscriptie waarin aan de god Osiris wordt gevraagd het beeld te accepteren als geschenk van de overledene.

Manchester Museum

Een Britse verzamelaar van archeologische vondsten doneerde het beeldje in 1933 aan het museum. Sindsdien heeft het 80 jaar lang vrij anoniem in de vitrines gestaan. Onlangs verplaatsten medewerkers van het Manchester Museum de vitrine. Curator Campbell Price merkte daarna dat het beeldje ineens 180 graden was gedraaid.

Time-lapse video

Zijn eerste vermoeden was dat één van zijn collega’s een grap met hem uithaalde. Price plaatste een zogenaamde ‘time-lapse’ camera, een camera die een week lang iedere minuut een foto maakte. Na het versneld afspelen van de beelden bleek dat Statuette no.9325 alleen overdag uit zichzelf draaide.

Speculatie over oorzaak

Het museum heeft daardoor het vermoeden dat de passerende bezoekers trillingen veroorzaken waardoor het beeldje is gaan draaien. Er kan echter niet verklaard worden waarom het beeldje in een perfecte cirkel beweegt. De speculatie over de oorzaken gaat dan ook steeds verder. Er zijn al geruchten dat het beeld vervloekt is. Price kwam zelf met de suggestie dat de geest van de persoon waar het beeldje bij in het graf lag in het figuurtje vast zit.

Het mysterie is in ieder geval goed voor de publiciteit van het museum, waardoor er op de sociale media al mensen zijn die vermoeden dat het om een stunt van het Manchester Museum zelf gaat.

Bronnen: CNN en Time

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's