Eeuwenoude waterput in gloednieuwe bibliotheek

In 2008 kwamen bij een opgraving in Nijlen twee vroegmiddeleeuwse waterputten tevoorschijn. Een van deze putten is de blikvanger van de gloednieuwe bibliotheek van Nijlen De eik die voor de put is gebruikt, werd tussen 711 en 721 geveld.

De put werd samen met een andere put gevonden tijdens graafwerkzaamheden in verband met verkaveling van de wijk. Na de opgraving werd de inhoud van de putten verder onderzocht. Daarmee wilden de onderzoekers inzicht krijgen in hoe het landschap eruit zag en hoe het land gebruikt werd in die tijd. Na het onderzoek heeft een van de putten een plaats gekregen in de bibliotheek van Nijlen.

Wapens en gebruiksvoorwerpen

De putten bleken gevuld met 55kilo aan smeedafval. Dit staat gelijk aan 500 kg. ruw ijzer. Deze hoeveelheid was meer dan alleen voor lokaal gebruik en moet voornamelijk voor de export gebruikt zijn. Daaruit maken de onderzoekers op dat Nijlen in die tijd een belangrijke handelsplaats is geweest. Of er wapens of gebruiksvoorwerpen van werden gemaakt is onbekend.

Romeinse vondst

De bewoning van Nijlen gaat terug tot in de Romeinse tijd. In 1770 werd een aardewerken pot gevonden met daarin munten met de beeltenis van Julius Caesar tot aan keizer Domitianus. Mogelijk lag er een Romeinse heirweg langs de nederzetting, die in de vroege middeleeuwen uitgroeide tot een handelsnederzetting.

rtv.be/artikels/nijlen-

www.archeonet.be/

www.onroerenderfgoed.be/

nl.wikipedia.org/

Meer lezen
Landen