Geen foto

Eeuwenoude leeuwenbeelden zetten wetenschappers voor raadsel

Ruïnes van Hattusa, hoofdstad van de Hettieten. In Turkije zijn twee standbeelden van leeuwen op ware grootte gevonden. De beelden werden gemaakt tussen 1400 en 1200 voor Christus en wegen elk zo’n vijf ton. Het is tot nog toe onbekend waar de beelden voor dienden, maar de theorie is dat ze onderdeel van een monument waren.

Het is vastgesteld dat de beelden zijn gemaakt door de Hettieten, een volk dat tussen 1700 en 1200 voor Christus leefde in wat nu Turkije is. In die tijd kwam de Aziatische leeuw (ook wel Perzische leeuw) nog veelvuldig voor in de regio. Vermoedelijk vormden die leeuwen de inspiratie voor de standbeelden.

De twee beelden verschillen sterk qua stijl, wat erop duidt dat ze door twee verschillende beeldhouwers zijn vervaardigd. “De beeldhouwers wisten zeer goed hoe de leeuwen eruit zagen,” aldus Geoffrey Summers van de technische universiteit van het Midden-Oosten. Hij zegt ook dat volgens historische bronnen de Hettieten zo nu en dan Aziatische leeuwen gevangen hielden.

Schattenjagers

De beelden werden in 2002 al gevonden op een site nabij het Turkse dorp Karakiz. Schattenjagers waren de archeologen echter voor geweest en hadden één van de beelden opgeblazen, in de hoop dat er waardevolle artefacten in waren opgeslagen. “Sommigen geloven dat monumenten als dit schatten schuilhouden,” aldus Summers.

Het andere beeld, dat ten noordoosten van het dorp werd gevonden, was hetzelfde lot ondergaan. Beide beelden bestonden oorspronkelijk uit twee leeuwen, waardoor er nu dus twee beschadigde sculpturen van maar één leeuw over zijn.

Monumenten

Opmerkelijk is dat er geen bewijs is gevonden dat er een nederzetting van de Hettieten aanwezig was in de regio waar de beelden zijn ontdekt. Wel werd er een stenen kom van ongeveer twee meter in diameter gevonden op de vindplaats. Het gewicht van de standbeelden maakt het tevens onwaarschijnlijk dat de beeldhouwers van plan waren ze te verplaatsen.

Dergelijke standbeelden worden vaak bij de ingangen van paleizen of grote steden neergezet, maar Summers vermoedt dat deze beelden onderdeel van een monument aan water waren. “Er zijn veel bronnen die duiden op een associatie van de beeldhouwwerktraditie van de Hettieten met waterbronnen,” aldus Summers.

“Hoogstwaarschijnlijk werd dit monument geassocieerd met een overvloedige waterbron. Deze bronnen waren heilig voor hen, net zoals dat ze de bergen als heilig beschouwden.” Een grote bron als die op de vindplaats zou door het volk waardig zijn geacht voor monumenten met de enorme leeuwen.

Bron: Discovery news
Beeld: via Wikipedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen